För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Grönkremla

Latin: Russula aeruginea

Ätbarhet: God matsvamp. Varning för förväxling.

Hatt & fot: Halvklotformad hatt hos unga svampar, som med ökad ålder blir välvd till utbredd och slutligen nedsänkt i mitten. 6-10 cm bred. Klibbig i fuktigt väder. Gulgrön till gräsgrön med mörkare mitt, som med ökad ålder blir blekare och får fårad hattkant. Ofta strimmig hatt. Vit fot, som med ökad ålder ofta blir brunfläckig. 4-6 cm hög fot och 1-3 cm bred. 

Undersida: Vit, med ökad ålder gulvit, ofta brunfläckig. Täta, vidväxta skivfästen.

Svampkött: Vitt, med ökad ålder brunfläckigt. Mild smak och doft, som hos unga svampar kan vara något skarp.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong aug-okt, med topp i september.

Växtsätt: Växer tillsammans med björk i skog och park.

Förväxlingsrisk: Varning för lömsk flugsvamp (mycket giftig) med bl.a. stor säcklig strumpa/volva och tunn ring, som dock kan vara svåra att se om inte fotbasen kommit med. Andra närstående kremlor, men som alla är ätliga om de har mild smak.

Övrigt: Passar bäst stek, stuvad eller ugnsbakad tillsammans med andra mer smakrika svampar.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj