För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Mandelkremla

Latin: Russula integra

Ätbarhet: Mycket god, en av de godaste matsvamparna.

Hatt & fot: Halvklotformad hatt hos unga svampar, som övergår till välvd eller utbredd hos äldre och slutligen nedsänkt i mitten. Brun till rödbrun, ibland blekt. Ibland strimmig hatt. Bredd 6-12 cm. Svagt klibbig vid fuktigt väder och ofta täckt av fastklibbade barr, jordrester och löv. Vit fot, ibland fläckigt gulbrun. 6-10 cm hög fot, 2-3 cm tjock.

Undersida: Vitt eller gräddfärgat. Ganska glesa, men tjocka och samtidigt sköra skivor, som liknar hyvlad mandel då de lossnat. Vidväxta skivfästen.

Svampkött: Vitt, fast kött, spröd konsistens. Mild doft och smak av mandel.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong juli-okt med topp i september.

Växtsätt: Växer gärna i barrmattan under granar. Arten är begärlig för smågnagare och har ofta bitmärken.

Förväxlingsrisk: Andra närstående kremlor, men som alla är ätliga om de har mild smak.

Övrigt: Är god som ensamsvamp eller som blandsvamp, stekt, stuvad eller med fördel ugnsbakad. Anses dessutom som en av de bästa svamparna att ätas rå.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj