Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 187

Kcal / portion: 788

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3154 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 14%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Bergtunga filé 4.0 filéer 14%
Majonnäs äkta 3.0 dl 65%
Persilja 1.0 knippe 0%
Tillbehör:
Sockerärter 200.0 gram 2%
Sötpotatis 0.8 kilo 17%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen och picka små hål med gaffel. Halvera dem om de är stora och pensla ytan med olja.
Baka/gratinera i ugn cirka 50 minuter. - Finhacka rikligt med persilja.
Smörj en plåt med matfett.
Lägg fisken på plåten. Salta och peppra. - Blanda ev. senap med majonnäs.
Bred på ett tjockt lager på fisken.
Lägg på rikligt med persilja, tryck ner den lätt i majonnäsen. - När potatisen är klar, sätt grillen på 250 grader. Koka ärtor/bönor hastigt i 2 min på medelhög värme (tills de är al dente).
Ställ in fiskplåten i övre delen av ugnen.
Grilla fisken i 2-3 min. - Servera med ärter och potatis, gärna med en klick majonnäs och örtsalt på.
Kockens kommentar
En mycket snabb, enkel och god huvudrätt. Det är tillbehöret som tar tid, i vårt fall sötpotatis. Välj helst 4 portionspotatisar eller två stora som halveras för snabbare tillagning. Receptidén hämtad från Bocuse d´Or = kock-VM.
Alternativ
Fler recept inom Fisk & skaldjur
Liknande recept som Majonnästunga (Berg-, sjö- el. rödtungna)
-
Müslipanerad laxburgare med äppelröra
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabbgravad ingefärsgös (till buffé)
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Nässelöverbakad laxfilé
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Michael, Kockskolan
-
Enkel laxfilé i hummersås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Somrig räksallad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pannkakor med laxfyllning
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Soja- och limemarinerad laxfilé
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Annes inkokta sommarlax (till buffé)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan