Lägg till ingredienser

Satser ā ca 10 st: 1

Strömmingsfiléer

350.0 

gram

Rågmjöl grovt

2.0 

msk

Smör till stekning

2.0 

msk

Rödlök

1.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Ättikslag:

 

Vatten

3.0 

dl

Strösocker

1.5 

dl

Ättikssprit 12%

1.0 

msk

Kryddpeppar hel

5.0 

styck

Lagerblad

2.0 

blad

 

Tillvalsalternativ:

 

Persilja finhackad

 

 

Morot liten

 

 

Ströbröd

 

 

Gul lök

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 686

GBR (GI) / port: 1

Recept: 686 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 7%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 490 gram)

Ingredienser

Visa:

Strömmingsfiléer 350.0 gram 55%

Rågmjöl grovt 2.0 msk 8%

Smör till stekning 2.0 msk 28%

Rödlök 1.0 styck 9%

Salt och peppar 0%

 

Ättikslag:

Vatten 3.0 dl Äts ej

Strösocker 1.5 dl Äts ej

Ättikssprit 12% 1.0 msk Äts ej

Kryddpeppar hel 5.0 styck Äts ej

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

 

Tillvalsalternativ:

Persilja finhackad 0%

Morot liten 0%

Ströbröd 0%

Gul lök 0%

Tillagning (20 min + 24 tim )

  1. Lägg ingredienserna till ättikslagen i en kastrull och ge det ett uppkok så smälter sockret lättare. Låt svalna.
  2. Blanda mjöl med salt och peppar. Vänd strömmingsfiléer i mjölblandningen.
  3. Hetta upp smör i panna på medelhög värme och stek strömmingen gyllenbrun i omgångar. Lägg över på fat för att svalna.
  4. Skala och finskiva rödlök i ringar.
  5. Varva strömming och lök i serveringsskål och slå över ättiksblandningen. Vätskan skall precis täcka.
  6. Låt stå i kylskåp i minst ett dygn innan servering. Hållbar i kylskåp i cirka en vecka.

Kockens kommentar

Ättikslag: Fördelning vatten 3, socker 1,5 och ättikssprit 1 ger en klassisk ganska syrlig inläggning utan att vara för söt. Den kan vara väl syrlig för vissa personers smak. Minska ättikan något vid behov.

Tillval: Panering i rågmjöl är klassiskt men annat mjöl som vetemjöl går också bra. Halvklassiskt är att blanda mjöl med ströbröd som planering. Persilja förekommer i flera recept, även dill förekommer. Rödlöken bör vara rå, men fräst gul lök förekommer som smaksättare. Undvik att i så fall tillsätta stekfettet som ger grumligt spad. Råstrimlad eller tärnad morot förekommer vilket ger färg och smak.

Fler recept inom Sillrätter

Liknande recept som Ättiksströmming