Kalori- och GI:
    
                Kcal / 100 gram: 177
    
                Kcal / portion: 485
    
                GBR (GI) / port: 29
Recept: 2912 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Tranbär färska 1.0 kilo 15%
eller dl cirka 17.0 dl %
Strösocker 6.5 dl 85%
Vatten 2.0 dl 0%
Tillval:
Natriumbensoat 1.0 krm %
Kockskolan:
Om sylt > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Tranbär är en så kallat fast bär (läs mer > Om sylt), som bör kokas med lite vatten så att bären inte bränns vid i botten. För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av fasta bär.
Klassisk tillagning av lätt omogna bär:
- Rensa och rengör bären i balja med vatten.
 - Koka: Lägg bär och vatten i en kastrull. Ställ kastrullen på plattan och värm upp sakta. När sylten kokat upp tillsätts hallon och socker rörs ner. Låt sedan småkoka 10-15 minuter på låg värme utan att röra om. Rucka på kastrullen några gånger.
 - Skumma: Tag bort skum med hålslev. Skum kan ge upphov till jäsning. Läs mer > Så skummar man.
 - Tillsatser: Eventuella tillsatser som pektin och konserveringsmedel rörs ut med lite kokt sylt och tillsätts. 
 - Häll upp varm sylt i väl rengjorda burkar upp till kanten. Burkar med skruvlock vänds upp och ner. Då fäster locken tätt och fint.
 - Förvara sylten svalt och mörkt, gärna i kylskåpet.
 
Tillagning av mogna bär med syltsocker:
- Rensa och rengör färska bär i balja med vatten. Varva bär och socker i en kastrull.
 - Koka upp sakta och låt sedan småkoka i 5 minuter. Skumma noga.
 - Häll upp sylten i varma och väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.
 
Passar som tillbehör till kötträtter, främst vilt. Fungerar även bra till efterrätter och frukostfil.
Kockens kommentar
För hållbarhet i några månader utan tillsats av konserveringsmedel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs högre andel socker och konserveringsmedel (läs mer > klicka på ingrediens). Pektinsocker som innehåller konserveringsmedel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+). Läs mer > Om sylt.
Tillsatt  | Sockermängd  | (minst)  | Vikt-  | ||
Normtal  | vatten/kg  | g/kg bär  | dl/L bär  | dl/kg bär  | andel  | 
Blöta bär *)  | 0 dl  | 500 g  | 2,5 dl  | 5,5 dl  | 33%  | 
Fasta bär *)  | 2 dl  | 600 g  | 3,5 dl  | 6,5 dl  | 33%  | 
*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
**) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron). 
Alternativ
Fler recept inom Sylt ¤
Liknande recept som Tranbärssylt
- 
                
                  
                
                Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Kokt lingonsylt
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Rårörda lingon, krösamos
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Drottningsylt med en touch av lime
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Hallon- och vinbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Björnbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Rårörda tranbär
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Cranberry sauce, tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
 
              
              
                    