
Jägerte
Klassisk Österikisk alpdryck med rom och te.
Ingredienser
Te (bryggt) 20.0 cl
Mörk rom 4.0 cl
Farinsocker 3.0 tsk
Citron juice+fruktkött 1.0 klyfta
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
- Brygg te.
- Häll upp i värmetåligt glas och tillsätt socker och rom.
Servera med en citronklyfta.
Kockens kommentar
Te, till skillnad från kaffe, förekommer sällsynt med alkohol som drink. Jägerte, med ursprung från Österrike, är den enda välkända klassikern.
Detta trots att te "gifter sig väl" med olika spritsorter. Förklaringen kan vara att kaffe i västerlandet dricks ofta efter kvällsmat och te oftare till frukost, eller under dagen. Te är vanligt i österled, t.ex. i Indien men där förtär man sällan alkohol.
ALTERNATIV
Fler drinkrecept inom Varma drinkar
Liknande recept som Jägerte
-
Irish Coffee
Kaffe blandat med brunsocker, whiskey samt toppat med grädde.
-
Glühwein
Glühwein är tysktalande länders motsvarighet till nordbornas glögg.
-
Coffee nuts (alkoholfri)
Kaffe får en extra "piff" om den får lätt nötsmak.
-
Hot Fresh Mint (alkoholfri)
Uppiggande drink när man behöver värma kropp och själ.
-
Negus
Varm portvinssouer som är en variant av glüwein.
-
Honeymint tea
En varm drink med rom, honung, lime och mynta.
-
After Ski Shock
En varm drink med rom, grädde, mjölk och kakao.
-
Mexican Coffee
En Irish Coffee där whiskeyn har bytts ut mot Kahlùa.
-
Caffè corretto
Starkt kaffe med druvspriten grappa.
-
Café carajillo
Starkt kaffe blandat med brandy.