Kycklingpaj med svamp

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kycklingpaj med svamp

Lägg till ingredienser

Portioner (4/paj): 4

Pajdeg:

 

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Vatten

2.5 

msk

Äggvita

1.0 

styck

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Fyllning:

 

Kycklingfilé utan skinn

400.0 

gram

Gul lök

2.0 

styck

Bacon

100.0 

gram

Svamp

150.0 

gram

Kycklingfond konc.

1.0 

msk

Portvin

3.0 

msk

Crème fraiche mini }

2.0 

dl

Matfett till stekning

2.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Blandsallat

200.0 

gram

Paprika färsk

0.5 

styck

Timjan till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas matpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Leffe Brune

Mörk medium ale
Pris: 18 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 185

Kcal / portion: 719

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2875 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 11%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 389 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 3.0 dl 22%

Smör normalsaltat 125.0 gram 32%

Vatten 2.5 msk 0%

Äggvita 1.0 styck 1%

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Fyllning:

Kycklingfilé utan skinn 400.0 gram 15%

Gul lök 2.0 styck 4%

Bacon 100.0 gram 12%

Svamp 150.0 gram 1%

Kycklingfond konc. 1.0 msk 1%

Portvin 3.0 msk 2%

Crème fraiche mini } 2.0 dl 6%

Matfett till stekning 2.0 msk 7%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Blandsallat 200.0 gram 1%

Paprika färsk 0.5 styck 0%

Timjan till garnering %

 

Kockskolan:

Så lagas matpajer > Äts ej

Tillagning (50 min + 1 tim )

  1. Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp minst 30 minuter. För frasig pajskal, se via länk nedan > Proffsets frasiga pajskal.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter. Tag ut och pensla med äggvita. Låt svalna.
  4. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
  5. Fyllning: Skär kycklingfiléerna i små tärningar. Skala och hacka lök. Skär svamp och bacon i bitar.
  6. Fräs löken i lite smör på medellåg värme i cirka 5 minuter utan att bränna. Lägg över i en bunke.
  7. Höj värmen och stek kycklingen ett par minuter. Rör om. Lägg över i bunken.
  8. Stek bacon och svamp på medelhög värme tills det tagit färg. Lägg i bunken. 
  9. Tillsätt crème fraiche i bunken, rör om. Smaksätt med portvin, salt, peppar och lite fond. Fyll pajformen med fyllningen.
  10. Grädda pajen i cirka 30 minuter tills allt är genomvarmt.
  11. Servera: Tag ut och garnera med paprika och färsk timjan.

Kockens kommentar

Portvinet kan utelämnas om så önskas. Vinet ger dock extra smak. Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.

Alternativ

Proffsets frasiga pajskal

Fler recept inom Kycklingpajer

Liknande recept som Kycklingpaj med svamp