Vildand i gräddsås med potatisplättar

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vildand i gräddsås med potatisplättar

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Gräsand urtagen

1.0 

styck

Purjolök

2.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Enbär }

6.0 

styck

Grädde

4.0 

dl

Matfett till stekning

2.0 

msk

Matlagningsmjöl

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.6 

kilo

Ägg

1.0 

styck

Haricots verts färska

150.0 

gram

Pak Choy

150.0 

gram

Vinbärsgelé

2.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Meerlust Rubicon

Smakrikt rött vin
Pris: 229 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 969

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3875 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 12%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 499 gram)

Ingredienser

Visa:

Gräsand urtagen 1.0 styck 23%

Purjolök 2.0 styck 3%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%

Enbär } 6.0 styck 0%

Grädde 4.0 dl 37%

Matfett till stekning 2.0 msk 5%

Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.6 kilo 10%

Ägg 1.0 styck 2%

Haricots verts färska 150.0 gram 1%

Pak Choy 150.0 gram 1%

Vinbärsgelé 2.0 dl 19%

Tillagning (1 tim )

  1. Salta fågeln inuti. Skala/finskär purjo och vitlök. Mosa enbär.
  2. Hetta upp matfett i gryta på medelhög värme. Bryn fågeln runt om till fin färg utan att bränna.
  3. Tillsätt lök, enbär och peppar och stek några minuter tills löken fått färg. Sänk till medellåg värme och lägg på locket. Stek i cirka 40 minuter.
  4. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och grovmosa. Tillsätt ägg, salt och peppar. Forma små plättar. Stek plättarna i matfett på medelhög värme tills de är gyllenbruna.
  5. Koka haricot verts i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Förväll pak choy i en knapp minut. Ta ur och skölj kort i vatten.
  6. Ta ur fågeln ur grytan. Låt vila i 10 minuter. 
  7. Sila skyn. Tillsätt grädde och lite matlagningsmjöl. Värm på och smaka av.

Kockens kommentar

Receptet användbart till annan sjöfågel. Köttet kan ibland bli lite torrt, varför det kan vara bra att späcka med t.ex. bacon. Äldre sjö­fågel kan smaka lite "tran", vilket minskar om den i förväg får ligga några timmar i mjölk. En and per fyra portioner kan upplevas lite i underkant (ca 100 gram tillagat kött).

Receptet är kaloririkt vilket beror på gräddsåsen tillsammans gelén som står för halva kalorimängden.

Fler recept inom Vildfågel

Liknande recept som Vildand i gräddsås med potatisplättar