Dry Martini Classic

Dry Martini Classic

Den ursprungliga Dry Martinin blandades närmare "fifty-fifty" med gin och (söt?) vermouth. Med åren har drinken blivit allt torrare, dvs andelen gin har ökat. Torraste klassikern är Hemingways favorit 68 till 1.

Lägg till ingredienser

Antal glas: 1

Gin

4.0 

cl

Torr vit vermouth

2.0 

cl

Iskuber

 

 

 

Tillbehör:

 

Citronskal twist

1.0 

bit

Oliver gröna avrunna

1.0 

styck

Cocktailpinne

1.0 

styck

Martiniglas >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Tillagning

 1. Kyl coctailglas med is.

 2. Blanda ingredienserna och rör om med is.
  Sila upp i kylt glas.

 3. Vrid ett citronskal över.
  Garnera med grön oliv på en pinne.

  Det råder olika uppfattningar om vem som uppfann "drajan" (jfr nedan), hur mycket gin visavi vermouth den innehöll och om ursprunget blandades på torr eller söt vermouth. F.ö. råder oenighet bland kännarna om det mesta vad gäller "dryor". T.ex. anser vissa att man antingen väljer ett citronskal eller en oliv, aldrig båda. Vårt råd: bli din egen Martiniprofet.

Kockens kommentar

Det råder olika meningar om var drinken Dry Martini föddes. En källa säger att bartendern Jerry Thomson i staden Martinez, Kalifornien serverade den första gången till en guldgrävare. En annan källa påstår att bartendern Martini di Arma di Taggia 1912 serverade J D Rockefeller drinken första gången på hotel Knickerbocker i New York.

ALTERNATIV

Dirty Martini

Martini 007

Gibson

Fler drinkrecept inom Gin cocktails

Liknande recept som Dry Martini Classic

 • Recept på Dry Martini standard

  Dry Martini standard

  De flesta bartenders blandar Dry Martini med 5 till 10 delar gin och 1 del vermouth. Ju mer gin desto "torrare". Blanda ingredienserna och rör om med is. Sila upp i kylt glas. Vrid ett citronskal över. Garnera med en grön oliv.

 • Recept på Dry Martini Classic

  Dry Martini Classic

  Den ursprungliga Dry Martinin blandades närmare "fifty-fifty" med gin och (söt?) vermouth. Med åren har drinken blivit allt torrare, dvs andelen gin har ökat. Torraste klassikern är Hemingways favorit 68 till 1.

 • Recept på Martini 007

  Martini 007

  Vet herr Bond vad han talar om egentligen? James Bond må ursäkta, men det är ingen "draja" han dricker utan snarare en bastard mellan Dry Martini och Vodkatini.

 • Recept på Dirty Martini och andra varianter

  Dirty Martini och andra varianter

  Häll med lite olivspad i drajan och det blir en Dirty Martini. Serveras drinken med citron­skalet (lemontwisten) i drinken, kallas det Dry Martini with a twist.

 • Recept på Negroni

  Negroni

  Denna grevliga drink, f.d. en on-the-rocks, har blivit en cocktail i Upper-Bar på Clarion Hotel i Stockholm. Den gamle greven Negroni behövde lite starkare vara i sin bittersöta Americano och förstärkte denna drink med lite gin.

 • Recept på Rose cocktail

  Rose cocktail

  Denna aprikossmakande "English" Rose cocktail är den variant som oftast serveras på barer världen över och som i vårt fall tillretts på restaurang/bar Tranan, Odenplan Stockholm.

 • Recept på South Side of Stockholm

  South Side of Stockholm

  Denna mintsyrliga South Side of Stockholm, dvs från Ljunggrens bar på söder, har blandats av bartender Bo Nilsson. Originalet South Side lär komma från Long Island utanför New York.

 • Recept på Crystal

  Crystal

  Detta är The Cat Bar´s månadsdrink för januari 2006. "I den kristallklara januariluften passar det bra med en drink som likt en snöflinga är en passande accessoir till såväl dunvästen på After Skin som dekolletaget innan lördagssupén!".

 • Recept på Pink Lady

  Pink Lady

  Detta är en av många varianter av Pink Lady. Den vi gillar bäst, vad tycker Du?

 • Recept på White Lady

  White Lady

  En riktig rysare till drink? Många spöklika varelser har fått epitetet The White Lady.