
Vitamin E
(E-vitamin)
Latin: tokoferol, alfa-tokoferol
vitamin E
vitamine E
vitamina E
Vitamin E
vitamina E
Grupper inom
Vitaminer:
E-vitamin (tokoferol) är ett samlingsnamn för en grupp tokoferoler, varav alfa-tokoferol är den vanligaste. E-vitamin skyddar våra vävnader (cellmembranens stabilitet), genom att förhindra mot oxidation av de fleromättade fettsyror som bygger upp membranen. Det kan ha betydelse för att motverka åderförkalkning och cancer. E-vitamin är fettlöslig vilket innebär att det fordras tillräckligt med fett i kosten för att tas upp av kroppen (läs mer > Vitaminer). E-vitamin anges för alla livsmedel i näringdataregistret.
Förekomst: Vitamin E får vi i oss framför allt från vegetabiliska oljor, margarin, frön, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter, ägg och mjölk.
Förekomst E-vitamin µg/100 gram (µg = mikrogram = miljondels gram):
- Mycket högt 10-150 mg > matoljor, mandel, hasselnöt, äggula, margarin, groddar.
- Högt 5-10 mg > ål, fiskkaviar.
- Medel 2-5 mg > räkor, avokado, paprika, spenat, persilja, grönkål.
- Lågt 1-2 mg > kyckling, fisk, smör, flingor, bär.
- Obetydligt 0-1 mg > kött, mejeri, spannmål och övriga trädgårdsprodukter.
Hälsa: E-vitaminbrist finns inte påvisad. Det har inte rapporteras några fall då intaget av vitamin E från livsmedel varit så hög att det resulterat i negativa effekter på hälsan. E-vitamin (tokoferoler) fungerar som antioxidanter (läs mer > Antioxidanter).
DAGLIGT BEHOV
Av Livsmedelsverket rekommenderat dagligt behov µg/100 gram (µg = mikrogram = miljondels gram):
Behov vitamin E | µg |
Spädbarn < 1 år | 3 |
Barn 2-5 år | 5 |
Barn 6-9 år | 6 |
Flicka 10-13 år | 7 |
Pojke 10-13 år | 8 |
Man | 10 |
Kvinna | 8 |
Gravid | 10 |
Ammande | 11 |
Källa: SLV
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06