 
  
  
              
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Oxalsyra i mat
Latin: Oxalicum acidum
                 oxalic acid
                oxalic acid
              
                 acide oxalique
                acide oxalique
              
                 acido ossalico
                acido ossalico
              
                 Oxalsäure
                Oxalsäure
              
                 ácido oxálico
                ácido oxálico
              
                Grupper inom
                Matförgiftning:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
        
              
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
        
              
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
        
              
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
        
              
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            
Oxalsyra är en stark syra, 3000 gånger starkare än ättiksyra. Syran används industriellt vid framställning av bläck, färgning och tryckning, blekning av mörk ek, för att ta bort rostfläckar och i biodling för kvalsterbekämpning.
Naturlig förekomst: Namnet oxalsyra kommer från det latinska namnet för harsyra (Oxalis acetosella). Förutom i harsyra förekommer låga mängder i spenat, kakao och främst i rabarber. Som sådan betraktas syran inte som giftig.
Hälsa: Ämnet i koncentrerad form är frätande och giftigt. Vid intag irriteras mag- och tarmkanalen. Det reagerar med kalcium i blodet som täpper till i njurens gångar, som vid intag av större mängder kan leda till njursten och njursvikt. Den mängd som finns naturligt i växter påverkar inte friska människor, annat än med sin besk-syrliga smak.
- Smittkälla: Oxalsyra märks främst i vissa sorter rabarber.
- Symptom: Rabarber konsumerad i större mängder kan orsaka övergående kräkningar.
- Förebyggande: Personer med njurproblem rekommenderas att inte äta rabarber.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
 Skriv ut dryck
                  Skriv ut dryck