Latin: Oxalicum acidum
oxalic acid
acide oxalique
acido ossalico
Oxalsäure
ácido oxálico
Oxalsyra är en stark syra, 3000 gånger starkare än ättiksyra. Syran används industriellt vid framställning av bläck, färgning och tryckning, blekning av mörk ek, för att ta bort rostfläckar och i biodling för kvalsterbekämpning.
Naturlig förekomst: Namnet oxalsyra kommer från det latinska namnet för harsyra (Oxalis acetosella). Förutom i harsyra förekommer låga mängder i spenat, kakao och främst i rabarber. Som sådan betraktas syran inte som giftig.
Hälsa: Ämnet i koncentrerad form är frätande och giftigt. Vid intag irriteras mag- och tarmkanalen. Det reagerar med kalcium i blodet som täpper till i njurens gångar, som vid intag av större mängder kan leda till njursten och njursvikt. Den mängd som finns naturligt i växter påverkar inte friska människor, annat än med sin besk-syrliga smak.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04