Aluminium
Latin: Aluminium
aluminium
aluminium
alluminio
Aluminium
Alumínio
Grupper inom
Mineraler, spårämnen:
Aluminium (Al) är ett metalliskt grundämne (se dito) och det tredje mest förekommande grundämnet på jorden (8%) i form av kemiska föreningar. Det tas därför upp av många växter och därmed också av djur. Aluminium redovisas inte i näringsdeklarationer.
Användning: Aluminium används som legeringar på många sätt. Cirka 90% används inom byggnadsindustri, i bilar, fartyg, flygplan, tåg, elöverföring och i maskiner. Metallen skyddar mot ljus, syre och fukt och används därför som förpackningsmaterial i tuber, burkar och folie (läs mer > Folie, plastfilm).
Miljö: Naturligt förekommande aluminiumföreningar har låg löslighet i vatten och är därför fasta i marken. Försurning ökar emellertid rörligheten av metallen, varvid en transport kan ske till sjöar och vattendrag. Det stör näringsupptaget hos många växter och kan ge rotskador. I vattendrag ger relativt låga koncentrationer vid lågt pH-värde allvarliga skador på fisk, främst gälarna. Framför allt laxfiskar är känsliga. Aluminium transporteras eller anrikas inte i nämnvärd omfattning i näringskedjan.
Tillsatser i mat: Aluminium förekommer som livsmedelstillsats i form av färgtillsats, surhetsregulatorer och klumpförebyggande medel. Läs mer > se E-nummer via länk nedan.
Förekomst i mat: Den mat vi äter innehåller oftast ofarliga mängder. Aluminium förekommer främst i säd, grönsaker, örter och teer. Om man tillagar eller förvarar sura livsmedel som bär, frukt, rabarber och tomat i kärl av aluminium kan halten öka i den maten. Maten står för en stor del av det aluminium vi får i oss. En del läkemedel innehåller aluminium och kan göra att man får i sig mycket av ämnet.
Förekomst i kroppen: Aluminium tycks inte vara nödvändigt för levande organismer, som innehåller ytterst små mängder därav.
Behov: Okänt. Normalt konsumtionsintag via maten 2-10 milligram per dag. Tillskott anses inte behövas, utan är snarare olämpligt.
Hälsa: Brist på eller symtom av aluminium är obakant. Aluminium i större mängd är giftigt. Undersökningar har inte kunnat påvisa att aluminium i mat och dricksvatten leder till sjukdom. Förr talade man om att tillagning i aluminiumkärl gav risk för alzheimers, en uppfattning som man numera gått ifrån. Fortfarande anses det dock olämpligt att tillaga och förvara sura livsmedel i sådana kärl.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06
Läs mer
E523 Aluminiumammoniumsulfat ?