Överkänslighet mat

Överkänslighet mat

Allergi och överkänslighet mot mat och dryck är vanligt förekommande.

  • Glutenintolerans
  • Laktosintolerans
  • Mjölkproteinallergi
  • Allergi mot ägg
  • Allergi mot fisk och skaldjur, histamin
  • Allergi mot baljväxter
  • Sojaproteinallergi
  • Överkänslighet mot frukt, bär, grönsaker
  • Allergi mot nötter och frön
  • Allergi mot öl, vin och sprit

Varje område finns beskrivet i separata avsnitt via länkar nedan. Alla reaktioner på livsmedel beror inte på allergi eller intolerans. Många toxiska (giftiga) och farmakologiska (läkemedels-) reaktioner kan likna allergiska reaktioner. Exempelvis betraktas inte reaktionen av giftiga svampar som allergisk. Läs mer > Matförgiftning.

Livsmedelstillsatser kan ge upphov till reaktioner utan att vara allergiska till exempel konserveringsmedlet bensoesyra och azofärgämnen. Smakförstärkaren glutaminsyra (umami, den 5:e smaken) har påståtts leda till sjukdomen "Chinese Restaurant Syndrome", men detta har inte kunnat beläggas i studier. Läs mer > Om tillsatser i mat.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Läs mer

Glutenintolerans

Laktosintolerans

Mjölkproteinallergi

Äggallergi

Allergi mot fiskrom

Skaldjursallergi

Allergi mot grönsaker, baljväxter

Sojaproteinallergi

Nötallergi

Ölallergi

Vinallergi

Om tillsatser i mat

Spritallergi

Matförgiftning

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj