Överkänslighet mat
Grupper inom
Kostvanor och hälsan:
Allergi och överkänslighet mot mat och dryck är vanligt förekommande.
- Glutenintolerans
- Laktosintolerans
- Mjölkproteinallergi
- Allergi mot ägg
- Allergi mot fisk och skaldjur, histamin
- Allergi mot baljväxter
- Sojaproteinallergi
- Överkänslighet mot frukt, bär, grönsaker
- Allergi mot nötter och frön
- Allergi mot öl, vin och sprit
Varje område finns beskrivet i separata avsnitt via länkar nedan. Alla reaktioner på livsmedel beror inte på allergi eller intolerans. Många toxiska (giftiga) och farmakologiska (läkemedels-) reaktioner kan likna allergiska reaktioner. Exempelvis betraktas inte reaktionen av giftiga svampar som allergisk. Läs mer > Matförgiftning.
Livsmedelstillsatser kan ge upphov till reaktioner utan att vara allergiska till exempel konserveringsmedlet bensoesyra och azofärgämnen. Smakförstärkaren glutaminsyra (umami, den 5:e smaken) har påståtts leda till sjukdomen "Chinese Restaurant Syndrome", men detta har inte kunnat beläggas i studier. Läs mer > Om tillsatser i mat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03