Stafylokocker

Fotograf/bild: Petter Thoen, Kunskapskokboken

Stafylokocker

(Gula stafylokocker, Meticillinresistenta Staphylococcus aureus MRSA)

Latin: Staphylococcus aureus

Stafylokocker (gula stafylokocker) är en de vanligaste bakterierna i vår omgivning. En bakterie som många bär på utan att ha några besvär av. Förekommer vanligen i näsan, men också i andra slemhinnor, eksem och i sår. Hamnar lätt på mat via fingrarna. Bakterien blir farlig och orsaka matförgiftning om den får föröka sig och bilda toxin (gift) i livsmedlet, vilket sker i temperaturer över +8°C. Giftet kan inte förstöras av hög temperatur.

Hälsa: Gula stafylokocker kan orsaka flera olika infektioner men är en särskilt vanlig orsak till matförgiftning och till variga sårinfektioner eller bölder. Infektioner med bakterieväxt i blodet och på hjärtklaffar är mycket allvarliga och förknippade med hög dödlighet. Gula stafylokocker kan också orsaka lunginflammation, hjärnhinne­inflammation och infektion i skelett och leder. Resistenta gula stafylokocker (Meticillin­resistenta, MRSA) förekommer, vilka skapat stora problem i sjukvården världen över.

  • Smittkälla: Förgiftning sker i mat som kyckling, skinka, räkor, skalade kokta ägg, pizza och kebab.
  • Symtomen är kräkning, magkramp och diarré, som går över efter 1-2 dygn. Inkubationstid 1-6 timmar.
  • Diagnos: Bakterieodling av avföring och livsmedel.
  • Behandling: Magbesvären brukar minska och gå över inom ett eller två dygn. Det är viktigt att dricka ofta och lite i taget under sjukdomsperioden. Om du har infekterat sår eller en hudinfektion och samtidigt får feber bör du kontakta en vårdcentral.
  • Förebyggande: Renlighet vid hantering och kall förvaring av mat (cirka 4°C). Observera att de flesta hushåll omedvetet håller för hög temperatur i sina kylskåp.  

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Läs mer

Folkhälsomyndigheten

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj