Fotograf/bild: Petter Thoen, Kunskapskokboken
Stafylokocker
(Gula stafylokocker, Meticillinresistenta Staphylococcus aureus MRSA)
Latin: Staphylococcus aureus
Grupper inom
Matförgiftning:
Stafylokocker (gula stafylokocker) är en de vanligaste bakterierna i vår omgivning. En bakterie som många bär på utan att ha några besvär av. Förekommer vanligen i näsan, men också i andra slemhinnor, eksem och i sår. Hamnar lätt på mat via fingrarna. Bakterien blir farlig och orsaka matförgiftning om den får föröka sig och bilda toxin (gift) i livsmedlet, vilket sker i temperaturer över +8°C. Giftet kan inte förstöras av hög temperatur.
Hälsa: Gula stafylokocker kan orsaka flera olika infektioner men är en särskilt vanlig orsak till matförgiftning och till variga sårinfektioner eller bölder. Infektioner med bakterieväxt i blodet och på hjärtklaffar är mycket allvarliga och förknippade med hög dödlighet. Gula stafylokocker kan också orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och infektion i skelett och leder. Resistenta gula stafylokocker (Meticillinresistenta, MRSA) förekommer, vilka skapat stora problem i sjukvården världen över.
- Smittkälla: Förgiftning sker i mat som kyckling, skinka, räkor, skalade kokta ägg, pizza och kebab.
- Symtomen är kräkning, magkramp och diarré, som går över efter 1-2 dygn. Inkubationstid 1-6 timmar.
- Diagnos: Bakterieodling av avföring och livsmedel.
- Behandling: Magbesvären brukar minska och gå över inom ett eller två dygn. Det är viktigt att dricka ofta och lite i taget under sjukdomsperioden. Om du har infekterat sår eller en hudinfektion och samtidigt får feber bör du kontakta en vårdcentral.
- Förebyggande: Renlighet vid hantering och kall förvaring av mat (cirka 4°C). Observera att de flesta hushåll omedvetet håller för hög temperatur i sina kylskåp.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03