Grupper inom
Kolhydrater:
Kolhydrater i livsmedel (exklusive fibrer, viktprocent): Kolhydratandelen varierar från 0 till 100%. Vanligt socker består nästan till 100% av kolhydrater. Kraftigt sockersatta produkter som karameller och maräng får därför mycket höga värden. Hög andel finns även i många av våra spannmål som ris, mjöl och gryn, liksom i bröd. Notera att här anges andel kolhydrater exklusive fibrer. Medräknas fibrer, som också är kolhydrat, ökar värdena. Exempelvis innehåller hårt bröd vanligen runt 15% fibrer. Kött, fisk, mjölk och matfett innehåller inte kolhydrater. Många produkter ökar sin kolhydratandel när de "förädlas" till exempel yoghurt som smaksätts. Andelen är ofta hög i torr vara som vid tillagning sjunker på grund av vattenupptag, till exempel torkad pasta 70%, som efter att den kokts sjunker till 25%. För enskild vara se varan.
- Mycket högt 60-100% t.ex. socker, hårt bröd.
- Högt 40-60% t.ex. mjukt bröd.
- Medel 20-40% t.ex. lättsockrad sylt, äppelmos.
- Lågt 5-20% t.ex. frukt och bär.
- Obetydligt 0-5% t.ex. kött, fisk, ägg, mjölk.
Kolhydrater i olika livsmedel exklusive fibrer (viktandel):
Bröd 50-80%
- Hårt bröd glutenfritt 70-80%
- Riskakor, smörgåsrån ca 75%
- Hårt bröd 60-70%
- Skorpor 50-70%
- Tacoskal 64%
- Rågbröd 40-50%
- Vitt bröd 40-55%
Bakverk 45-95%
- Maräng 95%
- Kex, rån 60-75%
- Vetebröd 45-55%
Spannmål 25-90%
- Mjöl, gryn 60-75%
- Vällingpulver 50-60% (tillagad cirka 10%)
- Ris torkad 75-80% (kokt 25-30%)
- Pasta färsk ~35% (torkad ~70%, kokt ~25%)
- Frukostflingor 60-90%
Grönsaker, rotfrukter 1-50%
- Äter, bönor, linser torkade 40-50% (kokta ~15%)
- Ärter, bönor färska 5-10%
- Lök ~5%
- Kål 3-5%
- Sallat, svamp, groddar 1-3% (linsgroddar 19%)
- Grönsaksfrukter 1-3%
- Stjälkgrönsaker 1-3% (majs ~20%)
- Rotfrukter 5-15%
- Nötter ~10%
Frukt och bär 5-20%
- Torkad frukt 50-80%
- Banan ~22%
- Vindruvor, mango ~15%
- Ananas ~12%
- Äpple, plommon, apelsin, kiwi ~10%
- Melon, citron, grapefrukt ~7%
- Bär 5-10%
- Oliver ~1%
Mejeri, matfett 0-25%
- Gräddglass 15-25%
- Mjölk 5% (= mjölksocker)
- Kondenserad mjölk 10% (konserv 55% - sockrad)
- Grädde, filmjölk 3-5%
- Smör, margarin, ost 0-1%
- Matolja 0%
Kött, fågel, fisk 0%
- Korv 1-5% (mager 5-15%), isterband ~12%
- Sylta 0-1%, pölsa ~7%
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06