(kolhydtathalt i livsmedel)
Kolhydrater i livsmedel (exklusive fibrer, viktprocent): Kolhydratandelen varierar från 0 till 100%. Vanligt socker består nästan till 100% av kolhydrater. Kraftigt sockersatta produkter som karameller och maräng får därför mycket höga värden. Hög andel finns även i många av våra spannmål som ris, mjöl och gryn, liksom i bröd. Notera att här anges andel kolhydrater exklusive fibrer. Medräknas fibrer, som också är kolhydrat, ökar värdena. Exempelvis innehåller hårt bröd vanligen runt 15% fibrer. Kött, fisk, mjölk och matfett innehåller inte kolhydrater. Många produkter ökar sin kolhydratandel när de "förädlas" till exempel yoghurt som smaksätts. Andelen är ofta hög i torr vara som vid tillagning sjunker på grund av vattenupptag, till exempel torkad pasta 70%, som efter att den kokts sjunker till 25%. För enskild vara se varan.
Kolhydrater i olika livsmedel exklusive fibrer (viktandel):
Bröd 50-80%
Bakverk 45-95%
Spannmål 25-90%
Grönsaker, rotfrukter 1-50%
Frukt och bär 5-20%
Mejeri, matfett 0-25%
Kött, fågel, fisk 0%
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06