Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Oxalsyra i mat
Latin: Oxalicum acidum
oxalic acid
acide oxalique
acido ossalico
Oxalsäure
ácido oxálico
Grupper inom
Matförgiftning:
Oxalsyra är en stark syra, 3000 gånger starkare än ättiksyra. Syran används industriellt vid framställning av bläck, färgning och tryckning, blekning av mörk ek, för att ta bort rostfläckar och i biodling för kvalsterbekämpning.
Naturlig förekomst: Namnet oxalsyra kommer från det latinska namnet för harsyra (Oxalis acetosella). Förutom i harsyra förekommer låga mängder i spenat, kakao och främst i rabarber. Som sådan betraktas syran inte som giftig.
Hälsa: Ämnet i koncentrerad form är frätande och giftigt. Vid intag irriteras mag- och tarmkanalen. Det reagerar med kalcium i blodet som täpper till i njurens gångar, som vid intag av större mängder kan leda till njursten och njursvikt. Den mängd som finns naturligt i växter påverkar inte friska människor, annat än med sin besk-syrliga smak.
- Smittkälla: Oxalsyra märks främst i vissa sorter rabarber.
- Symptom: Rabarber konsumerad i större mängder kan orsaka övergående kräkningar.
- Förebyggande: Personer med njurproblem rekommenderas att inte äta rabarber.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04