Fotograf/bild: Petter Thoen, Kunskapskokboken
Clostridium perfringens
Latin: Clostridium perfringes
Grupper inom
Matförgiftning:
Clostridium är en grupp av bakterier, varav flertalet förekommer allmänt i jord och i tarmkanalen hos många djur. De finns därför också på många av de råvaror vi använder i matlagning, både kött och grönsaker.
Clostridium perfringens blir giftig om den får föröka sig, vilket sker vid temperatur 20-40°C i syrefattig miljö till exempel i en ljummen köttgryta. Utbrott har skett på sjukhus som fått mat (pölsa) levererad i värmevagn från värdshus som sedan flyttades till kärl utan varmhållning. Utbrott har också skett på äldreboende i ärtsoppa som tillagats på ortens skolkök ett par dagar tidigare. Sjukdomen är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, men skall vid misstänkt fall anmälas till kommunen så att smittkälla kan spåras.
Hälsa: Infektionsdosen måste vara stor för sjukdomstillstånd. I USA och Storbritannien är bakterien den tredje vanligaste orsaken till matförgiftning. Bakterien kan också utlösa "gasbrand", ett allvarligt sjukdomstillstånd som kan drabba vävnader med dålig blodförsörjning. En ytterst ovanlig sjukdom som kan ge vävnadsnedbrytning.
- Smittkälla: Den typiska maträtten där bakterien utvecklas är en maträtt i stor mängd, som efter tillagning svalnar i rumstemperatur under lång tid. Ej smittbar mellan människor.
- Symtom: Illamående, magsmärtor och diarré, vilket brukar pågå i ett dygn. Kräkning och feber mindre ofta. Inkubationstid vanligen 10-12 (8-24) timmar.
- Diagnos ställs med odling av bakterier i mat och avföring.
- Behandling: Något vaccin finns ej.
- Förebyggande: Bakterierna dör vid ordentlig uppvärmning till över 74°C och förökar sig inte om sparad mat kyls ner och förvaras kallt i inte allt för många dagar. God allmän hygien är viktigt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03