Latin: Clostridium perfringes
Clostridium är en grupp av bakterier, varav flertalet förekommer allmänt i jord och i tarmkanalen hos många djur. De finns därför också på många av de råvaror vi använder i matlagning, både kött och grönsaker.
Clostridium perfringens blir giftig om den får föröka sig, vilket sker vid temperatur 20-40°C i syrefattig miljö till exempel i en ljummen köttgryta. Utbrott har skett på sjukhus som fått mat (pölsa) levererad i värmevagn från värdshus som sedan flyttades till kärl utan varmhållning. Utbrott har också skett på äldreboende i ärtsoppa som tillagats på ortens skolkök ett par dagar tidigare. Sjukdomen är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, men skall vid misstänkt fall anmälas till kommunen så att smittkälla kan spåras.
Hälsa: Infektionsdosen måste vara stor för sjukdomstillstånd. I USA och Storbritannien är bakterien den tredje vanligaste orsaken till matförgiftning. Bakterien kan också utlösa "gasbrand", ett allvarligt sjukdomstillstånd som kan drabba vävnader med dålig blodförsörjning. En ytterst ovanlig sjukdom som kan ge vävnadsnedbrytning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03