Näringssammansättning
(aska, askhalt)
Grupper inom
Om näringslära:
Näringssammansättningen i mat och dryck består av huvudgrupperna protein, kolhydrater varav kostfibrer brukar särskiljas, fett, vitaminer och mineraler. Tillsammans 100%. Dessa kan delas upp i olika undergrupper enligt nedan. Dessutom förekommer vatten i mat, men vatten saknar näringsinnehåll. Alkohol brukar särredovisas, vilket i princip är en flytande kolhydrat (läs mer > Alkohol - näringslära). Näringsämnena har olika energiinnehåll (läs mer > Kalorier) och olika inverkan på kroppens funktion (läs mer > Energi- och näringsbehov).
Näringsämnenas beståndsdelar:
- Protein delas inte upp i undergrupper. Läs mer > Protein.
- Kolhydrater (läs mer > Kolhydrater)
Fibrer, fullkorn läs mer > Kostfibrer
Sockerarter, mono- och disackarider, sackaros. Läs mer > Sockerarter. - Fett (läs mer > Fetter).
Mättade, enkel- och fleromättade fettsyror. Läs mer > Fettsyror.
Fettsyrorna indelas i sin tur i undergrupper, se respektive huvudgrupp.
Kolesterol. Läs mer > Kolesterol. - Vitaminer (läs mer > Vitaminer).
Retinol, Vitamin A, betakaroten, vitamin C, B6, B12, D, E, K, tiamin, riboflavin, niacin, niacinekvivalenter, folat. Läs mer > se respektive under Vitamin. - Mineraler (läs mer > Mineraler)
Fosfor, jod, järn, kalcium, magnesium, natrium, salt, selen och zink. Läs mer > se respektive under Mineraler.
Aska: I näringsredovisning anges en restpost benämnd "aska" eller "askhalt", vilket är den mängd ämnen som finns kvart vid fullständig förbränning. Består främst av mineralen salt.
Totalt ett 50-tal näringsämnen med olika inverkan på kroppens funktion. Dietkokbokens receptregister innehåller per vara alla huvudnäringsämnen. De övriga läggs successivt in i registret.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03