(aska, askhalt)
Näringssammansättningen i mat och dryck består av huvudgrupperna protein, kolhydrater varav kostfibrer brukar särskiljas, fett, vitaminer och mineraler. Tillsammans 100%. Dessa kan delas upp i olika undergrupper enligt nedan. Dessutom förekommer vatten i mat, men vatten saknar näringsinnehåll. Alkohol brukar särredovisas, vilket i princip är en flytande kolhydrat (läs mer > Alkohol - näringslära). Näringsämnena har olika energiinnehåll (läs mer > Kalorier) och olika inverkan på kroppens funktion (läs mer > Energi- och näringsbehov).
Näringsämnenas beståndsdelar:
Aska: I näringsredovisning anges en restpost benämnd "aska" eller "askhalt", vilket är den mängd ämnen som finns kvart vid fullständig förbränning. Består främst av mineralen salt.
Totalt ett 50-tal näringsämnen med olika inverkan på kroppens funktion. Dietkokbokens receptregister innehåller per vara alla huvudnäringsämnen. De övriga läggs successivt in i registret.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03