Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kalorier i kött
Grupper inom
Kalorier:
Kalorimängden i kött varierar från lågt till högt, främst beroende på fettinnehåll. Utan fettkappa (fettkant) är kött i allmänhet magert (lågt kaloriinnehåll). Fett förekommer i form av fettkant som på kotletter, eller insprängt i köttet (melerat) till exempel i bogkött eller entrecôte. Framdelskött är generellt fetare än bakdelskött. Fläskkött är generellt kaloririkare än annat kött, främst på grund av fettmängd. Utan fett är också griskött väl så magert som annat kött. Viltkött är generellt magrare än tamkött.
Viktkoll: Det är svårt att bli tjock av kött och den bästa bantningsmetoden. Kött ger långtidsmättnad, vilket också fett gör, men fett är dubbelt så kaloririkt (läs mer > Mättnadskänsla). Bästa viktkollmetoden se > Dietmetoden. Fett ger god smak vid tillagning. Därför bör den som vill undvika kalorier, skära bort fettet först i samband med måltiden. Insprängt fett i köttet har marginell betydelse och kan bortses ifrån.
Energitäthet Kcal/100 gram (Läs mer > Kalorier i livsmedel).
- Mycket lågt 0-50
- Lågt 50-100
- Medel 100-200
- Högt 200-400
- Mycket högt 400-884
Kött 95-260 Kcal/100 gram. Kalv- och viltkött är generellt magrast. Nedan ett urval. I övrigt se respektive vara.
- Lamm 100-225
Lammfilé 103
Lammstek 133
Lammkotlett utan fettkant 103
Lammkotlett med fettkant 181
Lammbog 221 - Oxkött 105-210
Oxfilé och biff utan fettkant 122
Rostbiff 118
Oxbringa 209 - Kalv 95-190
Kalvfilé 105
Kalvkotlett 122
Kalvbringa 190
Kalvlägg (utan ytfett) 98 - Gris 105-260
Fläskfilé 107
Skinka 123
Fläskkotlett utan fettkant 103
Fläskkotlett med fettkant 185
Bogfläsk 253 - Vilt 95-190
Generellt magert, jämförbart med kalvkött. - Inälvor
Blod 70
Bräss 100
Njure 115
Lever 125
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03