Kalorimängden i kött varierar från lågt till högt, främst beroende på fettinnehåll. Utan fettkappa (fettkant) är kött i allmänhet magert (lågt kaloriinnehåll). Fett förekommer i form av fettkant som på kotletter, eller insprängt i köttet (melerat) till exempel i bogkött eller entrecôte. Framdelskött är generellt fetare än bakdelskött. Fläskkött är generellt kaloririkare än annat kött, främst på grund av fettmängd. Utan fett är också griskött väl så magert som annat kött. Viltkött är generellt magrare än tamkött.
Viktkoll: Det är svårt att bli tjock av kött och den bästa bantningsmetoden. Kött ger långtidsmättnad, vilket också fett gör, men fett är dubbelt så kaloririkt (läs mer > Mättnadskänsla). Bästa viktkollmetoden se > Dietmetoden. Fett ger god smak vid tillagning. Därför bör den som vill undvika kalorier, skära bort fettet först i samband med måltiden. Insprängt fett i köttet har marginell betydelse och kan bortses ifrån.
Energitäthet Kcal/100 gram (Läs mer > Kalorier i livsmedel).
Kött 95-260 Kcal/100 gram. Kalv- och viltkött är generellt magrast. Nedan ett urval. I övrigt se respektive vara.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03