Blodfetter
(blodlipider, lipoproteiner, fettbärare i blodet)
Grupper inom
Om näringslära:
Blodfetter (blodlipider, läs mer > Lipider) är fettliknade ämnen i blodet som kommer från fettet i vår föda, eller från fett som skapas (syntesineras) i levern (läs mer > Fetter, fettsyror). Kemiskt kan blodfetterna delas in i tre grupper.
- Triglycerider används som energi i kroppen.
- Fosfolipider (lecitin), som bygger upp cellernas membran.
- Kolesterol används till att bygga upp celler och bilda hormoner.
Halten av blodfetter varierar mellan individer beroende på ålder, kön, kostens sammansättning och ärftliga faktorer. Triglyceridnivån höjs främst av kaloririk föda. Mättat fett och kolesterolrika födoämnen höjer kolesterolhalten i blodet.
Transport (lipoprotein): Transporten av fettsyror från tunntarmen till lever och vävnader sker via blodet. Eftersom fett inte är vattenlösligt binds fettpartiklarna till proteinämnen under transporten av fettbärare (lipoproteiner), vilket gör dem hydrofoba (vattenavstötande). Lipoproteinerna binder till sig triglycerider och kolesterol. Ytterst sitter proteiner och fosfolipider. Fosfolipider har en del som dras till vatten och en del som dras till fett. Den fettlösliga delen binder till sig fettpartiklarna medan den vattenlösliga delen vänds utåt, och bildar ett "skydd" mot blodet. Inuti blodfetterna transporteras även de fettlösliga vitaminerna.
Blodfetterna (fettbärarna) indelas i fyra grupper:
- Kylomikroner (grek. chylos = välling, mikro = liten) är triglyceridrika partiklar.
- VLDL (very low density lipoproteins) är också triglyceridrika partiklar. I takt med att triglyceriderna "lastas av" ute i kroppen omvandlas VLDL till LDL.
- LDL (low density lipoproteins) "det elaka kolesterolet" innehåller mycket kolesterol.
- HDL (high density lipoproteins) "det goda kolesterolet" är relativt rikt på proteiner och fosfolipider.
Eftersom fett är lättare än vatten ökar densiteten (lättheten) ju mer fett de innehåller, därav namnen. Läs mer > Kolesterol.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06