Grupper inom
Vikt- och näringsberäkning recept:
Vanliga fel vid näringsberäkning
Vattenreduktion, vattenabsorption
Vattenreduktion vid brödbak, bakförlust
Fläsksvål (grissvål) är grisens hud. Tillsammans med underhudsfett är "skinnet" mycket fett- och kaloririkt. Om svålen steks i hög värme blir skinnet knaprigt och mycket gott (läs mer > Så knapersteks fläsksvål). Normalt beaktas inte svål vid näringsberäkningar. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Näringsberäkning: Fläsklägg, flintastek, fläsksida och stekfläsk finns redovisade med svål (och utan) i Livsmedelsverkets databas och därmed också i Dietkokbokens databas. Om svål med fettkappa äts bör dessa ingredienser användas. Däremot finns inte fläskstek med svål med. I dessa fall bör ingrediens "Fläsksvål" tas med i ingredienslistan med markering "kokt" eller "stekt". Man kan också använda "Fläsksvål" i recept med fläsklägg, flintastek och fläsksida (utan svål) för att visa svålens inverkan på näringssammansättningen.
Fläsksvål: Välj varan fläsksvål i ingredienslistan och bedöm mängden som äts. Svålens andel av en fläskstek är cirka 3% av totalvikten. Svål består ungefär av 24% protein, 21% fett och 55% vatten.
Fettkappa: Mellan svål och kött finns fettkappa, 5-10% av stekens vikt. Äter man svål äter man också mer eller mindre av fettkappan. Vanligtvis ungefär hälften av fettmängden. Fettmängd regleras med "Fettkappa gris". Läs mer > Fettreduktion och fettupptag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09