Limabönor sievatypen

Fotograf/bild: Film: mhp gardener, butter beans

Limabönor

(1. limabönor, månböna 2. sievaböna)

Latin: Phaseolus lunatus, P. lunatus var. Macrocarpus, P. lunatus var. limensis

Engelsk översättning 1. lima beans, butter beans, double bean, Madagascar bean 2. sieva bean

Fransk översättning 1. haricot de Lima, haricot du Cap, pois du Cap, haricot Tchad Banque 2. haricot de Siéva

Italiensk översättning 1. fagiolo di Lima 2. fagiolo sieva

Tysk översättning 1. Limabohnen, Mondbohne 2. Sievabohnen

Spansk översättning 1. frijol ancho, garrofón, judía de Lima, haba de Lima, porotos pallares 2. frijol sieva

Limaböna (Phaseolus lunatus) är biologiskt en art i släkte Bönor (läs mer > Bönsläktet). Det finns två varianter som troligtvis utvecklats oberoende av varandra. Den ena (limatypen) är en klättrande ört med stora fröer som lever i de peruanska Anderna där den odlats redan 2000 år f.Kr upp till 2000 meterns höjd. Den andra (sievatypen) är en buskliknande ört med mindre bönor hemmahörande på lågland i neotropiska områden från Mexiko ner till Argentina där den har odlats sedan 800-talet. Omogna bönor är gröna och som torkade är de vanligen vita, men det finns också svarta, röd-orangea och fläckiga. Bönan fördes av Spanjorerna på 1500-talet till Europa och till Afrika i samband med slavhandeln. Lådorna var märkta med avsändningsort vilket medförde att bönorna fick namnet Limabönor. Det finns flera sorter av limaböna. I USA odlas limabönor benämnda "smörböna" som är en stor, platt, ljusgul eller vit variant (P. lunatus var. Macrocarpus eller var. limensis). Se film, klicka på "mhp" under bilden ovan.
  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 65 gram = cirka 150 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Mild smörsmak. Mjuk konsistens, blir mosig om kokt för länge.
  • Alternativ vara: Vita stora bönor, cannellinibönor.
  • Försäljning/säsong: Limabönor säljs torkade eller konserverade året om.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur. Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden.

Hälsa: Limabönor liksom kassava innehåller cyanid, särskilt den vilda varianten. Att äta dessa bönor råa är förenat med hälsofara. Sådana bönor måste blötläggas och kokas väl (läs mer > Gifter i frön). Dagens saluförda limabönor har låga eller inga halter av cyanid.



SÅ ANVÄNDS LIMABÖNOR

Bönorna är goda i sallader, soppor och i grytor. Tillreds i Sydamerika med starka kryddor som chili och i tomatsås. Limabönor äts också kokta och sedan stekta. Överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter.

  • Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten över natt eller längre. Byt gärna vattnet någon gång.
  • Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom.
  • Koktid: Standard 60 minuter. 45-90 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Bönsläktet

Kassava

Gifter i frön

Vita bönor

Cannellinibönor