
Fotograf/bild: Mijke van Oorschot
Norsfiskar
(nors, europeisk nors, slommen, regnbågsnors, ljusnors)
Latin: Osmeridae, Osmerus eperlanus
European smelt, sparling
éperlan
sperlano, eperlano
Stint, Binnenstint, Heilstindt
eperlános, eperlano, eperlon
Norsfiskar (Osmeridae) är en familj tillhörande ordning laxartade fiskar med ett 10-tal arter, varav nors, lodda, ljusnors och regnbågsnors fiskas kommersiellt. Den sistnämnda är så oljerik att den torkad kan antändas som ett ljus. Norsar lever i salt, bräckt och sött vatten i den norra zonen. Leken sker i strandzonen eller i flodmynningar under våren.
Nors är en art i familjen norsfiskar. Ryggen är olivgrön, sidorna silverglänsande. Det är en långsmal liten laxfisk, som kan bli 40 centimeter lång och väga 2 hekto. Norsen förekommer från Ryssland till Spaniens norra kust. Den lever i stim på djupt vatten men vandrar tidigt på våren till strandvatten eller rinnande vatten för lek. Till exempel i Klarälven i Värmland där den kallas "slommen" och fångas med fiskhov (se film via länk nedan). Fisket med sänkhåv i Norrström i Stockholm, är framför allt avsett för nors.
SÅ ANVÄNDS NORS
Nors används som matfisk men har ingen nämnvärd kommersiell betydelse i Sverige. Fisken hyser dock viss popularitet i andra europeiska länder. Tillagas på samma sätt som siklöja (se dito).
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08
Läs mer
Recept med Norsfiskar
Det finns 1 recept med Norsfiskar
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan