Merguez (arab. mirqâz = korv) är en kryddstark lammkorv med ursprung från Nordafrika (Maghrebköket), som även blev populär i Frankrike i slutet av 1900-talet. Ursprungligen soltorkades korven och åts grillad vanligen tillsammans med couscous. Korven smaksätts bland annat med spiskummin och den arabiska kryddblandningen harissa som innehåller chili med mera  (läs mer > Harissa). Chilin ger korven röd färg. Förekommer svensktillverkad.

  • Korvtyp: Maträttskorv av lamm (och nötkött). Originalet har mycket hög kötthalt 80%+. Svensk merguez har kötthalt cirka 62% (på paketet ~73%. Läs mer > Korvmatematik, köttandel).
  • Innehåll original består av lammkött kryddad med spiskummin och den arabiska kryddblandningen harissa som innehåller chili med mera läs mer > Harissa). Chilin ger korven röd färg.
  • Svensk merguez (Scan) innehåller nöt- och lammkött, vatten, potatismjöl, salt, chilipeppar, socker, kryddor, kryddextrakt, vitlök, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250 och rökarom.


SÅ ANVÄNDS MERGUEZ

Korven äts som annan korv mest stekt eller grillad med tillbehör eller i korvbröd. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

 

Läs mer

Om korv, korvtillverkning

Korvmatematik, köttandel

Harissa

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Merguez

Det finns 2 recept med Merguez