
Fotograf/bild: Lill-Zigge, Team Megafisk *
Bäcköring
(bäcköring, brunöring, tigerforell, tigerfisk)
Latin: Salmo trutta fario
brown trout, river trout, brithyll
truite commune, truite fario
trota del fiume, trota fario
Bachforelle
trucha de río
Bäcköring är en småväxt variant av öring som sällan blir mer än 3 decimeter lång med vikt 1-1,5 kilo, men kan i näringsrika vatten bli halvmetern lång. Svenskt rekord är 6 decimeter och 4,3 kilo. Den behåller ungdomsfärgen glansigt mörkt grön- och gulaktig och blir aldrig silverblank som andra öringar. Färg och teckning varierar dock stort. Den lever hela sitt liv i strömmande vatten från små bäckar till stora älvar. Bäcköring kan ibland para sig med bäckröding varvid en storvuxen variant uppkommer.
Förekomst: Bäcköring lever hela livet i kalla rinnande vatten. Den förekommer i Europa från Ural i öster till sydligaste Spanien i väster och förekommer över hela Sverige. Den har inplanterats i USA och andra länder.
Lokala namn: Strömöring, strömlaxöring, bäcklaxöring, gullspångsöring, röding, källax, börting och i Lycksele lappmark för ruda. Bäcköring kallas ibland för bäckforell, vilket även kan avse andra laxfiskar (läs mer > Om laxfiskar, foreller).
Hälsa: Öring är väsentligen mindre fet än lax (bäcköring ~3%). Nästan 80% av fettet består av nyttiga fettsyror. Fisken är också rik på A, D och B12 vitaminer. Anses som hälsosam mat. Dioxiner och PCB ansamlas i fisk som överförs till människor och vidare till foster (läs mer > Miljögifter). Fisk kan infekteras av parasiter (läs mer > Parasiter i fisk).
Fiske/odling: Öring fiskas främst till husbehov med nät och som sportfisk med spinn-, haspel-, flug- och trollingfiske, även mete är vanligt. Bäst är fisket vid vattentemperaturer 8–15 °C, med andra ord vår- och höstfiske i södra och mellersta Sverige och sommarfiske i norra Sverige. Öring odlas i viss utsträckning.
Miljö: Öring klassas som hänsynskrävande i Sverige. Förutom av överfiske hotas den av föroreningar, inte minst försurning, vattenkraftsutbyggnad och sjöreglering. Läs mer > Hotade fiskar och skaldjur.
VIKT, PORTIONSVIKT
Vanligen 2 decimeter lång och vikt cirka 1-1,5 kilo. Odlad kan förekomma i butik och är då vanligen mindre. Huvud och rens utgör 40-50%, varav huvudet cirka hälften. Rens ~20% för urtagen fisk utan huvud. Vid tillagning viktminskar fisken med 0-15% beroende på tillagningssätt.
Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 150 gram per portion för rå filé utan skinn, 175 gram för rå fisk med skinn och minst 200 gram för rå hel urtagen fisk utan huvud, eller 300 gram med huvud.
SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS ÖRING
Öring är en eftertraktad matfisk. Öring tillagas på samma sätt som lax och röding (se > Så tillagas lax). Recept specifikt för öring lyser med sin frånvaro.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Läs mer
Hotade fiskar och skaldjur (})
Recept med Bäcköring
Det finns 1 recept med Bäcköring
-
Ugnskokt fisk på spenatbädd (GI-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Lauritzson, GI i praktiken