 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Film: Business Insider, Japanese Melons
Nätmeloner
(närmelon, japansk melonkvalitet > fuji, jama, shiro, yuki )
Latin: Cucumis melo reticulatus
                 net melon. Japanese melon quality > fuji, jama, shiro, yuki
                net melon. Japanese melon quality > fuji, jama, shiro, yuki
              
                 melon brodé. Qualité du melon japonais > fuji, jama, shiro, yuki
                melon brodé. Qualité du melon japonais > fuji, jama, shiro, yuki
              
                 melone retato. Qualità del melone giapponese > fuji, jama, shiro, yuki
                melone retato. Qualità del melone giapponese > fuji, jama, shiro, yuki
              
                 Netzmelone. Japanische Melonenqualität > Fuji, Jama, Shiro, Yuki
                Netzmelone. Japanische Melonenqualität > Fuji, Jama, Shiro, Yuki
              
                 melón neto. Calidad de melón japonés > fuji, jama, shiro, yuki
                melón neto. Calidad de melón japonés > fuji, jama, shiro, yuki
              
                Grupper inom
                Meloner:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Nätmeloner (Cucumis melo reticulatus) är en sortgrupp av arten melon vilka har nätliknande skal till exempel Galia och Ogden (se respektive). Nätmeloner kallas också för äkta myskmeloner (läs mer > Om meloner). Även Nordamerikansk cantaloupe betraktas som nätmelon trots namnet cantaloupe som är en annan sortgrupp (läs mer > Cantaloupemeloner). Särskilt i Japan har man utvecklat nätmelonen till sin fulländning. Där delas de in i fyra kvalitetsklasser -  fuji, jama, shiro, yuki, varav yuki är finast (se film, klicka på " Business Insider" under bilden ovan). Begreppet nätmelon var vanligt förr, men numera brukar butikerna i stället ange sortnamn. Läs mer > Meloner.
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Form och vikt: Nätmeloner är i allmänhet ganska stora, runda meloner runt 30 centimeter i diameter. Vikt runt 1 kilo (0,6-2 kg). Fruktkött cirka 50%.
- Skal/färg: Skrovligt nätmönster. Skalet kan vara beige-gult, gulgrönt, vitt eller ljusrosa.
- Fruktkött: Fruktköttet är ljusgrönt, vitt eller orange, mycket saftigt.
- Mognad: Sockermeloner är semi-klimakterisk frukt, arom och mjukhet utvecklas efter skörd men inte sötman. Läs mer > Om frukt och bär.
- Smak: Söt och aromatisk.
- Alternativ vara: Cantaloupe, galiamelon eller andra sockermeloner.
- Säsong/försäljning: Säljs till och från året om.
- Förvaring: 6-9°C. Hållbar 1-2 veckor. 3-5 dagar vid 20°C.
SÅ ANVÄNDS NÄTMELON
Nätmeloner används som andra meloner, äts främst färsk som dessert.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10
Läs mer
Film: Difference Between Cantaloupe And Muskmelon
Recept med Nätmeloner
Det finns 2 recept med Nätmeloner
- 
                
                    Kall tortellinisallad med mozzarella och melondressingTid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani 
- 
                
                    Melon med skinka (lätt måltid)Tid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                