Latin: Phaseolus coccineus
runner bean, scarlet runner bean, multiflora bean, elephant beans, (butter bean)
Haricot de Espagne, haricot écarlate, haricot-fleur
fagiolo di Spagna
Feuerbohne, Wollbohne, Käferbohne
ayocote, ayecote, judía escarlata, poroto pallar
Grupper inom
Bönsläktet:
Hälsa: Bönor är nyttig mat, men kan ge upphov till gasbildning och innehåller lektin (giftet fytohemagglutinin) som kan ge illamående, kräkningar och diarré av råa eller felaktigt tillagade bönor. Läs mer > On bönor.
SÅ ANVÄNDS ROSENBÖNOR
Fröna används omogna (färska) eller torkade. Baljan är ätbar på unga bönor. Även rötterna äts av infödda i Centralamerika. Som regel kokta, helst i en halvtimme eller mer för att avlägsna gifterna. Torkade bönor blötläggs i minst tre timmar och kokas sedan i nytt vatten.
Så tillagas torkade bönor:
- Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten minst 5 timmar, helst över natt. Längre blötläggning ger kortare tillagning.
- Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ha viss spänst.
- Koktid: Standard 45 minuter. 30-60 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.