Kinaskocka }

Fotograf/bild: Veggies Info

Kinaskocka }

(korogi, chorogi)

Latin: Stachys affinis

Engelsk översättning chinese artichoke, knotroot, artichoke betony, crosne

Kinaskocka (japanska: choro-gi, koro-gi) är en perenn växt vars rotknölar används i matlagning. Den bildar ett stort antal under­jordiska utlöpare som mot slutet sväller upp och bildar ett antal vitaktiga rotknölar liknande jordätskocka 2-6 cm långa, eller smalare radbandliknande knölar. Utseende kan likna larver vilket kan uppfattas oaptitligt. Ursprung från Östasien, troligtvis från Japan. Plantan är numera även vanlig i Europa.

  • Vikt: 10-30 gram, ibland mer.
  • Smak: Liknande jordärskocka.
  • Alternativ: Jordärtskocka.
  • Säsong: Färska i september-januari. Sällsynt förekommande i handeln. Fråga efter "chinese artichoke" i asiatiska butiker.
  • Förvaring: Färska förvaras kallt, i kylskåp, 0 till +4°C och bäst i plastpåse för att inte torka ut. Hållbar i cirka en vecka.

Hälsa: Rotknölen innehåller liksom jordärtskockor ingen stärkelse, utan inulin som är uppbyggt av fruktsocker, vilket gör dem lämpliga för diabetiker.

Odling: Har man knölar kan de odlas i Sverige, de är mycket vinterhärdiga. Stoppa ner knölarna en knapp decimeter i mullrik jord och en decimeter från varandra. Låt inte jorden torka ut. Börja skörda efter första frosten. Kasta inte knölar i komposten för de övervintrar och sprider sig sedan lätt.


ANVÄNDNING

De kan användas råa i sallader, eller lätt kokta i några få minuter, som tillbehör till kötträtter eller i grytor. Fungerar som ett alternativ till jordärtskockor. I Kina används den som pickles och i Japan ingår rotknölen i traditionell nyårsmat.

Ansa: Borsta knölarna rena i en skål med vatten.

Läs mer

Jordärtskocka

Bild kinakocka