(korogi, chorogi)
Latin: Stachys affinis
chinese artichoke, knotroot, artichoke betony, crosne
Kinaskocka (japanska: choro-gi, koro-gi) är en perenn växt vars rotknölar används i matlagning. Den bildar ett stort antal underjordiska utlöpare som mot slutet sväller upp och bildar ett antal vitaktiga rotknölar liknande jordätskocka 2-6 cm långa, eller smalare radbandliknande knölar. Utseende kan likna larver vilket kan uppfattas oaptitligt. Ursprung från Östasien, troligtvis från Japan. Plantan är numera även vanlig i Europa.
Hälsa: Rotknölen innehåller liksom jordärtskockor ingen stärkelse, utan inulin som är uppbyggt av fruktsocker, vilket gör dem lämpliga för diabetiker.
Odling: Har man knölar kan de odlas i Sverige, de är mycket vinterhärdiga. Stoppa ner knölarna en knapp decimeter i mullrik jord och en decimeter från varandra. Låt inte jorden torka ut. Börja skörda efter första frosten. Kasta inte knölar i komposten för de övervintrar och sprider sig sedan lätt.
ANVÄNDNING
De kan användas råa i sallader, eller lätt kokta i några få minuter, som tillbehör till kötträtter eller i grytor. Fungerar som ett alternativ till jordärtskockor. I Kina används den som pickles och i Japan ingår rotknölen i traditionell nyårsmat.
Ansa: Borsta knölarna rena i en skål med vatten.