Bird´s eye, Thai chili

Fotograf/bild: Etsy

Bird´s eye, Thai chili

(Thailändsk chili)

Engelsk översättning Bird´s eye, bird eye chili

Bird´s eye (Thai chili) är en liten chilifrukt av arten spanskpeppar (se dito), med uppåt pekande frukter. Vanligt förekommande i Sydostasien och Etiopien. Varianten är nära släkt och sammanblandas lätt med andra sorter av släktet flerårig spanskpeppar.

Namnförbistring: Denna chilivariant kallas ibland "thai chili", men "thai" kan naturligtvis avse andra thailändska sorter. Namnet "bird´s eye" förekommer för flera sorters chili, varav denna vanligtvis avses. Det finns dock bird´s eye av samma art i Nord- och Sydamerika var. glabriusculum. Dessutom av närbesläktade arten flerårig spanskpeppar - Filippinsk bird´s eye (siling labuyo) och African bird´s eye. För att krångla till det ytterligare så är den sistnämna detsamma som piri piri (se dito) och denna bird´s eye kallas ibland också för piri piri. Förklaringen till namnförbistringen är att spanjorer och portugiser spred chilin runt världen på 1500-talet och att varianterna är lika varandra, svåra att se skillnad på.

Smak och hetta
: Saftigt fruktkött, påtaglig hetta 50.000 - 100.000 scoville. Läs mer > Chilifruktens hetta och smak. 

Läs mer > Om chilifrukter. 


SÅ ANVÄNDS BIRD´S EYE CHILI

Grön och röd Bird´s eye används som smaksättare på samma sätt som annan chili. Rå eller torkad i sallader, soppor, wokrätter, liksom i såser och pastor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Spanskpeppar

Flerårig spanskpeppar

Piri piri

Chilifrukters hetta och smak

Om chilifrukter

Film: Growing Bird Eye Chilli Plants

Film: How to pickle Bird´s eye