Flytande smör & rapsolja smaksatt med oliv och halstrad råbiff

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Flytande smör

(flytande smör)

Engelsk översättning liquid butter

Fransk översättning beurre liquide

Italiensk översättning burro liquido

Tysk översättning flüssige Butter

Spansk översättning mantequilla liquida

Flytande "smör" är en blandning av smör och vegetabi­liskt matfett, vanligen rapsolja. Formellt en smörfetts­produkt. Det är vanligt bland kockar att steka mat i en blandning av smör och olja med neutral smak. Olja anses nyttig och ger annorlunda smakupplevelse och smör ger god smak och bättre stekyta. Det är mot denna bakgrund som produkten framtagits för att förenkla för konsument.

Smältpunkt: Smör har hög smältpunkt, smälter vid 32-36°C. För att få "smöret" flytande blandas det med hög andel vegetabiliska fetter som har låg smältpunkt. Det är därför snarare en vegetabilisk produkt än en animalisk. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.

Näring: Andelen smör är låg. Arlas "Smör & rapsolja" består av 67% rapsolja och 8% smörolja (smörfett, läs mer > Om smör). Innehåller även sheaolja (läs mer > Sheanötsolja) och kokosolja (läs mer > Kokosfett).


SÅ ANVÄNDS FLYTANDE "SMÖR" 

Flytande smör används till stekning på samma sätt som annat matfett. Passar bra till pensling av rotsaker i ugn, eller till bruschetta och costini (dvs gratinerat smaksatt bröd), till pesto m.m.

Förvaras kallt vid högst +10°C.
Hållbarhet:  2 månader eller mer.

Läs mer

Om smör

Kokosfett

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Recept med Flytande smör

Det finns 7 recept med Flytande smör