Österrikisk styckning nöt

Foto: Caroline Ahlqvist ¤

Österrikisk styckning nöt

(österrikisk styckning nötkött, Framdelskött: Hals, Tristel, Kamm, hinteres Ausgelöstes, Rose, Rippe, Hohrycken, Hohes Rostbraten, Brust, Brustkern, Querrippe, Flachrippe, Schulter, Dicke Schulter, MageremMeisel, Schulterscherzel, Vorderhesse, forderer, wadschinken Mittdelskött: Lende, Lenderstück, Englischer, Beiried, Rieddeckel, Lungenbraten, Filet, Hüferscherzel, Bauch, Platte, kleine Bavette, grosse Bavette, Gratfleisch, Herzzapfen Bakdelskött: Schlegel, Knöpfel, Hüferschwnzel, Weisses Scherzel, Schale, Tafelstück, Nuss, Runde nuss, Nussdeckel, Flache Nuss, Hinterhesse, hinterer Wadschinken, Schwanz)

Engelsk översättning Austrian beef cuts

Fransk översättning découpe du boeuf autrichienne

Italiensk översättning parti di manzo austriaco

Tysk översättning Österreichisches Rind einzelteile

Spansk översättning cortes de vaca austriaco

Österrikisk styckning, liksom schweizisk styckning, skiljer sig från tysk styckning (se > Tysk styckning nöt). Läs mer, se film > Grovstyckning nöt. Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.

Framdelskött:

  • Kopf = huvud. Maul =mule. Backe = kind. Zunge = tunga.
  • Hals, Tristel = hals. Kamm = nacke.
  • Hinteres Ausgelöstes = högrev. Rose = högrevshjärta.
  • Rippe = revben.
  • Hohrycken, Hohes Rostbraten = entrecote.
  • Brust (bröstkorg) = bringa. Brustkern = bringspets. Querrippe/Flachrippe = tunnbringa.
  • Schulter = bog. Dicke Schulter (tjocka bogen) = bogstek. Magerem/-s Meisel = bogrulle. Schulterscherzel = fjäderbladsbog. Liten bogstek?, bogplatta?
  • Vorderhesse, forderer wadshinken = framlägg. Hesse = ben, wade = vad.

Mittdelskött:

  • Lende, Lenderstück = ländstycke (rygg och rostbiff).
  • Englischer = biffstock.
  • Beiried, Rieddeckel = ytterfilé, biff.
  • Lungenbraten, Filet = filé, innerfilé.
  • Hüferschertzel = rostbiff.
  • Bauch (buk), Platte = kållapp, magpartiet. Kleine bavette = flankstek. Grosse Bavette = bavette.
  • Gratfleisch = Bringfästen. Herzzapfen = njurtapp.

Bakdelskött:

  • Schlegel, Knöpfel = kyl (lår och lägg).
  • Hüferschwanzel = rumpstek (svansen på rostbiffen).
  • Weisses Scherzel = rullen.
  • Schale ("skal") = ytterlår.
  • Tafelstück ("bordsbit") = innanlår.
  • Nuss = fransyskan. Runde Nuss = stora fransyskan. Nussdeckel = lilla fransyskan. Flache Nuss = triangeln.
  • Hinterhesse/hinterer Wadschinken = baklägg. Hesse = ben, wade = vad.
  • Schwanz = svans.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-06

Läs mer

Tysk styckning nöt

Grovstyckning nöt