Tysk styckning nöt

Foto: Caroline Ahlqvist ¤

Tysk styckning nöt

(tysk styckning kött, Framdelskött: Hals, Stich, Nacken, Kamm, Fehlrippe, Kammstück, Grat, Hochrippenherz, Rippe, Hochrippe, Hohe Rippe, Hochrycken, Hohe Roastbeaf, Schorrippe, Brust, Brustspitze, Stichbrust, Querrippe, Rippenfleisch, Spannrippe, Zwechrippe, Bug, Schulter, Blatt, Dickes Bug, Schulterfilet, Falsches Filet Schaufelbug, Schulterspiz, Mittelbug, Vorderhesse, forderer Wadschenkel Mittdelskött: Lende, Lendestück, Rinderrücken, flache Roastbeef, Rostbraten, Lendebraten, Filet, Hüfte, Bauch, Lappen, Düngung, Lempen, Flanke, Flanksteak, grosse und kleine bavette Bakdelskött: Keyle, Hüftdeckel, Schwanzrolle, Oberschale, Unterschale, Kugel, Bürgermeisterstück, H¨ferschanzel, Nierstück, Hinterhesse, hinteren Wadschenkel, Schwanz)

Engelsk översättning German beef cuts

Fransk översättning découpe du boeuf allemande

Italiensk översättning parti di manzo tedesco

Tysk översättning Deutscher Rind einzelteile

Spansk översättning cortes de vaca alemán

Tysk styckning varierar i landet med olika stycknamn, till exempel har Bayern egen variant jämfört med Nordtyskland. Dessutom har Schweiz och Österrike sina egna varianter (se > Österrikisk styckning nöt). Läs mer, se film > Grovstyckning nöt. Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.

Framdelskött:

  • Kopf = huvud. Maul =mule. Backe = kind. Zunge = tunga.
  • Hals, Stich = hals.  Nacken, Kamm = nacken.
  • Fehlrippe, Kammstück, Grat  = högrev, ibland även inklusive entrecoten. Hochrippenherz = högrevshjärta.
  • Rippe = revben.
  • Hochrippe, Hohe Rippe, Hohrycken, Hohe Roastbeef, Schorrippe = entrecote.
  • Brust (bröstkorg) = bringa. Brustspitze, Stichbrust = bringspets. Querrippe, Rippenfleisch, Spannrippe, Zwerchrippe = tunnbringa.
  • Bug, Schulter, Blatt = bog. Dickes Bug/-stück (tjocka bogen) = bogstek. Schulterfilet ("skuldrafilé"), Falsches Filet ("falsk filé) = bogrulle. Schaufelbug/-stück ("skyffel-"), Schulterspitz  = fjäderbladsbog. liten bogstek?, Mittelbug = bogplatta?
  • Vorderhesse, forderer wadschenkel = framlägg. Hesse = ben, wade = vad.

Mittdelskött:

  • Lende, Lenderstück = ländstycke (rygg och rostbiff). Rinderrücken = biffstock.
  • (Flache) Roastbeef, Rostbraten, Lendebraten = ytterfilé, biff.
  • Filet = filé, innerfilé.
  • Hüfte (höft) = rostbiff.
  • Bauch (buk), Lappen, Düngung, Lempen = kållapp, magpartiet. Flanke, flanksteak = flankstek. Grosse und Kleine Bavette.
  • Saumfleisch (saum = rand, fåll)  = Bringfästen. Nierenzapfen = njurtapp.

Bakdelskött:

  • Keyle = kyl (lår + lägg).
  • Hüftdeckel ("höfttäcke") = rumpstek (svansen på rostbiffen).
  • Schwanzrolle/-stück = rullen.
  • Oberschale ("övre skal") = ytterlår.
  • Unterschale ("undre skal") = innanlår.
  • Kugel = Fransyskan. Bürgermeisterstück/Hüferschwanzel = triangelbiten. Nierstück = njurstek (läs mer > Om njurstek).
  • Hinterhesse/hinterer Wadschenkel = baklägg. Hesse = ben, wade = vad.
  • Schwanz = svans.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-05

Läs mer

Styckning nöt

Grovstyckning nöt

Fleisch teilstuecke