Spanish beef cuts
découpe du boeuf espagnol
parti di manzo spagnolo
Spanisch Rind einzelteile
cortes de vaca
Grupper inom
Styckning nöt, nötkött:
Spansk styckning är speciellt variationsrikt. Regionerna har delvis egna namn på styckdelar till exempel i Katalonien och varje spansktalande land i Syd- och Mellanamerika har sina avvikelser. Här redovisar vi nationell spansk styckning (läs mer > Styckning nöt). Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.
Frente de carne (framdelskött):
- Cabeza = huvud. Hocico = mule. Mejilla = kind. Lengua = tunga.
- Cuello, pescuezo = hals. Corrillada = underdelen.
- Aguja= högrev.
- Lomo alto ("hög rygg") = entrecôte.
- Pecho (bröst/-korg) = bringa. Aleta = bringspets.
- Costillas = revben. Costillar = bringa/bröstkorg. Costilla corta = tunnbringa.
- Espadilla = bog. Pex = fjäderbladsbog. Llana = liten bogstek.
- Brazuelo = vadmuskler framlägg.
- Morcillo anterior = framlägg (morcilla = blodkorv).
Centro de carne (mittdelskött):
- Lomo = biffstocken.
- Lomo bajo ("låg rygg") = ytterfilé, biff.
- Solomillo = filé, innerfilé.
- Cadera (höft) = rostbiff.
- Falda ("kjol") = magpartiet, kållapp. Solomillo de pulmon = njurtapp.
Grupa de carne (bakdelskött):
- Pierna (ben) = kyl (lår + lägg).
- Tapilla = rumpstek (?)
- Redondo = rullen.
- Contra = ytterlår.
- Tapa = innanlår.
- Babilla = fransyska. Rabillo de cadera = triangeln, triangelsteken.
- Culata de contra = vadmuskeln, lägg.
- Morcillo posterior = baklägg.
- Rabo = svans.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10