Kålrabbi ¤

Fotograf/bild: Film: California Gardening, kohlrabi

Kålrabbi ¤

(kålrabbi, knutkål, Så används kålrabbi)

Latin: Brassica oleracea (ssp. acephala) var. gongylodes

Engelsk översättning kohlrabi, German turnip

Fransk översättning chou-rave, chou-pomme, colrave

Italiensk översättning cavolo rapa

Tysk översättning Kohlrabi, Oberkohlrabi, Oberrübe, Kohlrübe (Wien), Rübkohl, (Schweiz), Stängelrübe, Luftkohlrabi

Spansk översättning colirrábano, col rábano, colinabo

Kålrabbi är biologiskt en sortvariant av arten kål. Liksom kålrot bildar kålrabbi en uppsvälld och klotformad stambas (knöl) till skillnad från andra kålsorter som grönkål, blomkål, broccoli med flera (läs mer > Om kål). Till sin karaktär är kålrabbi en rotfrukt som växer ovan jord och kan användas som sådan. Ett mellanting mellan kål och rova. Namnet kålrabbi från italienskans cavoli rapa (= kål rova). Det är en ganska ung kåltyp hemmahörande i Medel­havsområdet, som omnämns i skrift första gången 1554 av en italiensk botanist vid namn Mattioni. 

Stambasen (knölen) är rund eller plattrund,  blekt vit-grön utvändigt och vit invändigt. Knölen bildas första året med späda bladstjälkar. År två utvecklas en lång grenad stjälk med klasar av gula små blommor. Det finns olika vita och lila sortvarianter. Beroende på sort blir knölen 5-20 centimeter bred och väger från 100 gram till 8 kilo. Den kan liknas vid en liten vitkål men med hårt sammanpressade  blad till ett fast hård grönsak. Det är den unga knölbasen som äts. Kålrabbi är särskilt omtyckt i tyskspråkiga länder, men har spritts till många andra länder som till exempel USA och Indien. Se film, klicka på "California Gardening" under bilden ovan.
  • Vikt: Normalvikt i butik cirka 400 gram. Stora blir "träiga" i karaktär och smak.
  • Smak: Fruktköttet är vitt med spröd, knaprig konsistens. Rå har mild kålsmak, mildare än kålrot, med toner av rädisa och blomkål. Kokt påminnande om kron­ärtskocka.
  • Alternativ: Kålrot, majrova, vitkål.
  • Försäljning/säsong: Till och från i butik under säsong.
  • Förvaras kallt i kylskåp +2 till +4°C. Hållbar 2-3 veckor.

SÅ ANVÄNDS KÅLRABBI


Ansa: Lösa och skämda blad plockas bort. Knölen skär i bitar, skivas eller strimlas.

Bladen kan ätas som sallat men det är knölbasen som äts på liknade sätt som andra rotsaker. Kan ätas som råkost, kokas eller stekas. Används till puré, soppor och i grytor. Kan ätas hel (kokt som rödbetor), med smör och salt. I Frankrike används knölen till surkål. 

Koktid: Hel: 10-20 minuter.  Bitar: 5-10 minuter.
Prova med sticka = svagt motstånd modell potatis.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06
Läs mer

Om kål

Kålrot ¤

Recept med Kålrabbi ¤

Det finns 1 recept med Kålrabbi ¤