Latin: Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis

Engelsk översättning asparagus bean, long yard bean,, yardlong bean, long-podded cowpea, snake bean

Fransk översättning dolique asperge, haricot kilomètre

Italiensk översättning fagioli di asparagi

Tysk översättning Spargelbohne

Spansk översättning judía de metro, bora, judía de vaca, frijol espárrago, habichuela larga, frijol serpiente

Ögonböna (Vigna unguiculata) är biologiskt en art i släkte vignabönor och syskon med bland andra adzuki och mungböna (läs mer > Vignabönor). Härkomst från Afrika och förekomst främst i Nigeria och Niger. Det är en av de äldst odlade grödorna. Det är en värmetålig ört anpassad för de halvtorra regionerna i Afrika. Arten varierar väsentligt i avseende på storlek och form. Grödan odlas för sina fröns skull och som foderväxt. Det latinska unguiculata betyder "med en liten klo". Det engelska namnet cowpea ("koärta") sannolikt för att bönan användes som djurfoder. För övrigt är det biologiskt inte en ärta, tillhör inte släkte ärter.  Det finns tre odlade underarter varav Sparrisböna är en. 

Sparrisböna (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis) är en underart av vignaböna. Det finns busk- och stångvarianter som kan bli 3 meter höga. Baljan är smal och lång, 30-90 centimeter innehållande 10-30 frön. Odling förekommer i temperade och subtropiska områden runt om i världen, särskilt populär i Öst- och Sydafrika samt Sydostasien. 
Se film, klicka på "Asian Garden" under bilden ovan.

Odla: Sparrisbönan trivs i varmt klimat och slutar växa vid temperatur under 20
°C. Den förökas med frön och kan skördas 3 månader efter sådd. Groning bör ske i jordtemperatur 20-22°C. Trivs bäst i fullt solljus med dagstemperatur 25-35°C och nattemperatur över 25°C. Världsproduktion cirka 1 miljoner ton.


SÅ ANVÄNDS SPARRISBÖNA

Sparrisböna används omogen (färsk) med balja liknade gröna bönor eller torkad på samma sätt som andra torra bönor. Även bladen används som sallad i de tropiska länderna. Fröna kan groddas.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer

Vignabönor

Om bönor