Oblandade charkvaror är bearbetat/tillagat kött utan inblandning av andra varor än salt. Att torka, salta och röka kött var förr ett sätt att förlänga hållbarheten. Numera är det delikatesser. Läs mer > Om konservering.
- Malt kött (köttfärs) av nöt, kalv, fläsk, lamm, vilt (läs mer > Om köttfärs) och fågel (läs mer > Om fågelchark).
- Torkat kött avser främst lufttorkat kött av nöt (se > Lufttorkat nötkött) och av griskött (se > Skinka bearbetat) men kan vara av annat köttslag. Kött som lufttorkas är som regel också saltad/rimmad.
- Saltat, rimmat kött kan vara salt nötkött (läs mer > Nötkött bearbetat) och salt griskött (se > Skinka bearbetad), men också av annat kött.
- Rökt kött saltas/rimmas innan det röks. Kan också torkas efter att det rökts. Ibland används rökarom i stället för att rökas på traditionellt sätt. Läs mer > Skinka bearbetat, Kassler, Stekfläsk, bacon, Nötkött bearbetat, Fårkött bearbetat och Viltkött bearbetat.
- Kokt kött som saluförs är främst kokt skinka, skivad eller i bit. Hel kokt lättrimmad skinka säljs till jul ("julskinka", läs mer > Bearbetad skinka).
- Grillat kött som saluförs är bland annat färdiggrillat som revbensspjäll och kyckling.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08
Läs mer
Recept med Om oblandade charkvaror
Det finns 1 recept med Om oblandade charkvaror
-
Charketuriplatta (plockmat)
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan