Om oblandade charkvaror
(oblandad charkuterivara)
Oblandade charkvaror är bearbetat/tillagat kött utan inblandning av andra varor än salt. Att torka, salta och röka kött var förr ett sätt att förlänga hållbarheten. Numera är det delikatesser. Läs mer > Om konservering.
Malt kött (köttfärs) av nöt, kalv, fläsk, lamm, vilt (läs mer > Om köttfärs) och fågel (läs mer > Om fågelchark).
Torkat kött avser främst lufttorkat kött av nöt (se > Lufttorkat nötkött) och av griskött (se > Skinka bearbetat) men kan vara av annat köttslag. Kött som lufttorkas är som regel också saltad/rimmad.
Saltat, rimmat kött kan vara salt nötkött (läs mer > Nötkött bearbetat) och salt griskött (se > Skinka bearbetad), men också av annat kött.
Rökt kött saltas/rimmas innan det röks. Kan också torkas efter att det rökts. Ibland används rökarom i stället för att rökas på traditionellt sätt. Läs mer > Skinka bearbetat, Kassler, Stekfläsk, bacon, Nötkött bearbetat, Fårkött bearbetat och Viltkött bearbetat.
Kokt kött som saluförs är främst kokt skinka, skivad eller i bit. Hel kokt lättrimmad skinka säljs till jul ("julskinka", läs mer > Bearbetad skinka).
Grillat kött som saluförs är bland annat färdiggrillat som revbensspjäll och kyckling.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08