Latin: Phaseolus lunatus, P. lunatus var. Macrocarpus, P. lunatus var. limensis
1. lima beans, butter beans, double bean, Madagascar bean 2. sieva bean
1. haricot de Lima, haricot du Cap, pois du Cap, haricot Tchad Banque 2. haricot de Siéva
1. fagiolo di Lima 2. fagiolo sieva
1. Limabohnen, Mondbohne 2. Sievabohnen
1. frijol ancho, garrofón, judía de Lima, haba de Lima, porotos pallares 2. frijol sieva
Grupper inom
Bönsläktet:
- Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 65 gram = cirka 150 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
- Smak: Mild smörsmak. Mjuk konsistens, blir mosig om kokt för länge.
- Alternativ vara: Vita stora bönor, cannellinibönor.
- Försäljning/säsong: Limabönor säljs torkade eller konserverade året om.
- Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur. Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden.
Hälsa: Limabönor liksom kassava innehåller cyanid, särskilt den vilda varianten. Att äta dessa bönor råa är förenat med hälsofara. Sådana bönor måste blötläggas och kokas väl (läs mer > Gifter i frön). Dagens saluförda limabönor har låga eller inga halter av cyanid.
SÅ ANVÄNDS LIMABÖNOR
Bönorna är goda i sallader, soppor och i grytor. Tillreds i Sydamerika med starka kryddor som chili och i tomatsås. Limabönor äts också kokta och sedan stekta. Överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter.
- Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten över natt eller längre. Byt gärna vattnet någon gång.
- Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom.
- Koktid: Standard 60 minuter. 45-90 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07