Dessertostar
Dessertost är ett diffust begrepp som omfattar alla ostar som passar att äta "efter maten", som dessert. Även om både hård- och mjukostar passar att äta efter maten till exempel på en ostbricka, så brukar begreppet dessertost vanligtvis avse olika får- och getostar, alla mögelostar och vissa färskostar.
Några klassiska "dessertostar":
- Chèvre
- Camembert
- Brie
- Ädelost
- Roquefort
- Gorgonzola
- Danablu
- Cantadou
- Boursin
Läs mer > Se respektive ost.
Hälsa: Ost är generellt mycket energirik, fet mat. Även näringsrik på annat sätt motsvarande mjölk. Ost tillverkas av pastöriserad eller opastöriserad mjölk (läs mer > Om värmekonservering). Är mjölken inte pastöriserad finns vid långvarig förvaring risk för utveckling av listeriabakterier i osten, som orsakar magsjukdom ( läs mer > Listeriabakterier).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Läs mer
Recept med Dessertostar
Det finns 1 recept med Dessertostar
-
Grillad dessertost till efterrätt
Tid: 5 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan