Klassificering ost

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassificering ost

(Mall ost)

Ost är sedan gammalt en omhuldad vara, nästan i klass med vin. Det finns internationell klassificering för att skapa ordning länder emellan (läs mer > Internationellt regelverk ost) och nationella för att skydda originalen som det franska AOC-systemet från 1935 (läs mer > Franska AOC-ostar). EU har utvecklat ett ursprungsskydd för speciella regioner och lokala jordbruksprodukter (läs mer > Ursprungsskydd EU). 

Kunskapskokbokens klassificering av ost sker på följande sätt.

  • Osttyp: Karaktär/struktur, form, vikt, mjölkslag.
  • Ursprung: Land och upphovsman, årtal o.d.
  • Tillverkning: Metod. Kvantitet.
  • Form: Cylindrisk platt ost, 18x5 cm, vikt cirka 1,4 kg.
  • Användning: Smörgåspålägg, matlagning, maträtt, dessert..
  • Passande dryck: Vin, starkvin, öl, sprit, alkoholfritt
  • Ytskikt: Mögel, kitt, naturlig, organisk (t.ex. blad), artificiell (ex. plast, vax).
  • Ytmogning: Mogningstid av kittostar.
  • Snittyta: Färg, karaktär, hålighet, rundpipig, grynpipig, tät
  • Konsistens: Hård, halvhård, halvmjuk, mjuk, mkt mjuk.
  • Smak: Beskrivning av smak och lukt.
  • Lagring: Antal månader av producent.
  • Fetthalt: Ost klassas i mager, halvfet och helfet ost med % av totalvikt (Läs mer: Fetthalt i ost).
  • Förvaring: Bästa temperatur. Frysbarhet. Hållbarhet.
  • Kommentar: Generella kommentarer av intresse.

Läs mer > Internationellt regelverk ost.




Kopieringsmall:

Abondance är

  • Osttyp:
  • Ursprung:
  • Tillverkning:
  • Form:
  • Användning:
  • Passande dryck:
  • Ytskikt:
  • Ytmogning:
  • Snittyta:
  • Konsistens:  
  • Smak
  • Lagring:
  • Fetthalt
  • Förvaring:
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

© Kockskolan 2015-

Läs mer

Om ost, osttyper

Internationellt regelverk ost

Ostbedömning