Dessertostar

Dessertostar

Dessertost är ett diffust begrepp som omfattar alla ostar som passar att äta "efter maten", som dessert. Även om både hård- och mjukostar passar att äta efter maten till exempel på en ostbricka, så brukar begreppet dessertost vanligtvis avse olika får- och getostar, alla mögelostar och vissa färskostar.

Några klassiska "dessertostar":

  • Chèvre
  • Camembert
  • Brie
  • Ädelost
  • Roquefort
  • Gorgonzola
  • Danablu
  • Cantadou
  • Boursin

Läs mer > Se respektive ost.

Hälsa: Ost är generellt mycket energirik, fet mat. Även näringsrik på annat sätt motsvarande mjölk. Ost tillverkas av pastöriserad eller opastöriserad mjölk (läs mer > Om värmekonservering). Är mjölken inte pastöriserad finns vid långvarig förvaring risk för utveckling av listeriabakterier i osten, som orsakar magsjukdom ( läs mer > Listeriabakterier).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04