Latin: Allium ampeloprasum var. ampeloprasum

Engelsk översättning elephant garlic

Fransk översättning ail éléphant

Italiensk översättning aglio elefante

Tysk översättning Elefanten-Knoblauch

Spansk översättning ajo elefante

Elefantvitlök (Allium ampeloprasum, var. ampeloprasum) är biologiskt en förädlad sortvariant av arten Vild lök tillhörande släkte Lökväxter (läs mer > Om lök). Alltså närmare släkt med purjolök än med vitlök. Det är en flerårig  växt som har en lång solid stjälk med blomsamling i toppen, breda platta blad och en stor jordlök (10-15 cm) som inte är lika "klyftig" som vitlök. Den har vitlökssmak som dock är mildare. Löken utvecklar svavelföreningar som finns i vitlök och lökföreningar som finns purjolök. Skördas vanligen rund innan den mognat färdigt och delat sig i klyftor (bild ovan mitten). Förväxlas ibland med Solo vitlök. Sällsynt förekommande i svenska butiker, men förekommer i trädgårdar som prydnadsväxt, till konsumtion och för hålla skadedjur borta från trädgårdslandet. Namnet "elefant" för att den är stor.

Odla: Löken kan fröodlas men enklast är plantera klyftor på hösten som skördas nästkommande år. Löken bildar också små lökknoppar runt jordlöken (bild ovan t.v.) som kan planteras. Knopparna bildar första året en solid rund lök utan blomställning (läs mer > Smålök, steklök). Till skillnad från vitlök kan elefantlöken lämnas kan den lämnas kvar i jorden en längre tid utan att ruttna. När löken sedan delar sig i klyftor växer det upp stjälkar ur varje klyfta.


SÅ ANVÄNDS ELEFANTLÖK

Elefantvitlök kan användas som annan lök, särskilt om mind löksmak önskas. Kan ätas rå i sallader, kokt, stekt, ugnslagad eller helgrillad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer

Om lök

Vitlök

Purjolök

Smålök, steklök

Recept med Elefantvitlök

Det finns 1 recept med Elefantvitlök