
Fotograf/bild: Caroline Ahlqvist, Kunskapskokboken ¤
Österrikisk styckning nöt
(österrikisk styckning nötkött)
Austrian beef cuts
découpe du boeuf autrichienne
parti di manzo austriaco
Österreichisches Rindfleischzerlegung, Österreichisches Rind einzelteile
cortes de vaca austriaco
Grupper inom
Styckning nöt, nötkött:
Österrikisk styckning, liksom schweizisk styckning, skiljer sig från tysk styckning (se > Tysk styckning nöt). Lokala avvikelser förekommer också. Läs mer, se film > Styckning nöt. Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.
Framdelskött:
- Kopf = huvud. Maul =mule. Backe = kind. Zunge = tunga.
- Hals, Tristel = hals. Kamm = nacke.
- Hinteres Ausgelöstes = högrev. Rose = högrevshjärta.
- Rippe = revben.
- Hohrycken, Hohes Rostbraten = entrecote.
- Brust (bröstkorg) = bringa. Brustkern = bringspets. Querrippe/Flachrippe = tunnbringa.
- Schulter = bog. Dicke Schulter (tjocka bogen) = bogstek. Magerem/-s Meisel = bogrulle. Schulterscherzel = fjäderbladsbog. Liten bogstek?, bogplatta?
- Vorderhesse, forderer wadshinken = framlägg. Hesse = ben, wade = vad.
Mittdelskött:
- Lende, Lenderstück = ländstycke (rygg och rostbiff).
- Englischer = biffstock.
- Beiried, Rieddeckel = ytterfilé, biff.
- Lungenbraten, Filet = filé, innerfilé.
- Hüferschertzel = rostbiff.
- Bauch (buk), Platte = kållapp, magpartiet. Kleine bavette = flankstek. Grosse Bavette = bavette.
- Gratfleisch = Bringfästen. Herzzapfen = njurtapp.
Bakdelskött:
- Schlegel, Knöpfel = kyl (lår och lägg).
- Hüferschwanzel = rumpstek (svansen på rostbiffen).
- Weisses Scherzel = rullen.
- Schale ("skal") = ytterlår.
- Tafelstück ("bordsbit") = innanlår.
- Nuss = fransyskan. Runde Nuss = stora fransyskan. Nussdeckel = lilla fransyskan. Flache Nuss = triangeln.
- Hinterhesse/hinterer Wadschinken = baklägg. Hesse = ben, wade = vad.
- Schwanz = svans.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10