Huvudkål (vit- svart- och rödkål, savoj- och spetskål) är kål med tätt sittande blad som tillsammans bildar en rundad klump kallat huvud. Detta i motsats till "bladkål" fria kålblad (läs mer > Om kål). Kål kan ätas rå, marineras, kokas, stuvas eller bräseras och serveras som maträtt eller som tillbehör till mat.

Portionsberäkning:

  • Som ingrediens i en tillbehörssallad räcker ett huvud (800 gram) till 8-10 portioner (100+ gram/portion).
  • Som kokt ensamt tillbehör till mat behövs cirka 200 gram/portion, dvs ett huvud till 4 portioner.
    Serveras även potatis e.d. till maten halveras mängden till 100 gram/portion (1 huvud till 8 portioner).
  • Till kålsoppa behövs 125-150 gram/portion, dvs ett huvud till 5-6 portioner.

Ansa: Dra bort skadade och ofräscha ytterblad. Stick ner en stor, bred kniv i toppen och tryck ner mot bordet. Dela sedan andra sidan så att två halvor bildas. Dela halvorna och skär ut den fasta stockdelen som inte används. Fortsätt dela eller strimla efter behov. Man kan finstrimla vitkål med en osthyvel eller potatisskalare. Skall helt kålhuvud kokas skär man ut stocken med en vass kortare kniv som sticks in runt stocken i cirkel in mot mitten. Vrid loss den konformade stockbiten. Stockbiten tas bort för att kålen skall bli jämnare kokt.


TILLAGNING HUVUDKÅL

Rå kål används till naturella råkostsallader. 

  • Finstrimla kål för att bli mer lättsmält.
  • Andra  och blandas med andra ingredienser och söt-syrliga smaksättare för att balansera kålets beska. Andra ingredienser kan vara rivna morötter, rå eller förvälld lök med mera. 

Sötma man vara russin som i en klassisk Coleslaw, dadlar eller annan frukt. Ibland tillsätts lite honung i sallaten. 

Håller sig fräsch

 och kryddor för att serveras som "naturell" råkostsallad. Vanligt är inblandning av majonnäs, yoghurt, eller gräddfil. Sådan sallad brukar bli bättre av att få stå och dra i kylskåpet ett dygn eller två. Vitkål kan ättikssyras vilket är vanligt tillbehör till pizza.

Marinera, sura

Kokt och bräserad vitkål: Vitkål kan kokas hel, men vanligen kokas den strimlad av praktiska skäl och för att det går fortare. Vitkål bräseras ofta, dvs lättsteks i smör innan den kokas. Av strimlad eller hackad vitkål kokas kålsoppa, som också kan mixas eller passeras till slät soppa. Vitkål ingår ofta i köttgrytor och köttfärs inlindad i kålblad blir klassiska kåldolmar.

Koktid: Normalt 10-45 minuter beroende på användning, men upp till 3 timmars koktid förekommer.

Stuvad vitkål: Strimlad vitkål kan mjölk- eller gräddstuvas. Lättkoka kålen 5 minuter, låt rinna av väl. Tillred stuvningen för sig. Såsen tillsätts varan, inte tvärtom, för att man på det sättet får lagom mängd sås i förhållande till mängd vara. Läs mer > Om mjölk- och gräddsåser, stuvning.

Ugnslagad vitkål: Vitkål kan tillsammans med andra grönsaker, köttfärs, grädde m.m. gratineras i ugn. Kålpudding är klassisk husmanskost.

SÅ TILLAGAS SAVOYKÅL

Portionsberäkning:

  • Som ingrediens i en tillbehörssallad räcker ett huvud (800 gram) till 8-10 portioner (100+ gram/portion).
  • Som kokt ensamt tillbehör till mat behövs cirka 200 gram/portion, dvs ett huvud till 4 portioner.
    Serveras även potatis e.d. till maten halveras mängden till 100 gram/portion (1 huvud till 8 portioner).
  • Till kålsoppa behövs 125-150 gram/portion, dvs ett huvud till 5-6 portioner.

Ansa: Dra bort skadade och ofräscha ytterblad. Stick ner en stor, bred kniv i toppen och tryck ner mot bordet. Dela sedan andra sidan så att två halvor bildas. Dela halvorna och skär ut den fasta stockdelen som inte används. Fortsätt dela eller strimla efter behov.

Rå eller blancherad savoykål: Finstrimlad rå eller blancherad (lättkokt) kål kan på samma sätt som vitkål blandas t.ex. med rivna morötter, lök, rökt bacon och kryddor för att serveras som färsk sallad. Mandlar, citronskal, skivad dadel och/eller hackad persilja kan ingå. Passar som ensamrätt med ett gott bröd till, eller som tillbehör till mat.


Kokt och bräserad savoykål: Savoykål kokas bäst strimlad, gärna utblandat med lite syrligt äpple. Kålen kan med fördel först bräseras, dvs lättsteks i smör innan den kokas och smaksätts. Av strimlad eller hackad kål kokas kålsoppa, som också kan mixas eller passeras till slät soppa. Savoykål kan ingå i köttgrytor.

Koktid: 10 minuter eller längre beroende på användning.

Stuvad savoykål: Strimlad kål kan mjölk- eller gräddstuvas. Lättkoka kålen 5 minuter, låt rinna av väl. Tillred stuvningen för sig. Såsen tillsätts varan, inte tvärtom, för att man på det sättet får lagom mängd sås i förhållande till mängd vara. Läs mer > Om mjölk- och gräddsåser, stuvning.

Ugnslagad savoykål: Savoykål passar på samma sätt som vitkål till att laga savoydolmar och savoypudding. Se recept Kåldolmar och Kålpudding.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

 

Recept med Så tillagas huvudkål

Det finns 2 recept med Så tillagas huvudkål